Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Arhiva

12.10.2019
431

GRAĐANSKI SAT ZA PROMOCIJU VOJNOG POZIVA

1a1a0aagradjanskisat1110U crkvi Svetog Pavla juče je održan "Građanski sat".

Pomenutim projektom Ministarstvo odbrane nastoji da promoviše vojni poziv, dobrovoljno služenje vojnog roka i obrazovanje na inostranim vojnim akademijama.

Ispred Ministarstva odbrane prisutnima su se obratili potpukovnik Perica Bojičić iz Direktorata za ljudske resurse i major Vesko Popović. Prisutne je pozdravio i predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović.

"Raduje me saznanje što imamo mogućnost da školujemo našu omladinu na najprestižnijim vojnim inostranim akademijama, gdje imaju mogućnost da steknu visoko kvalitetno vojno obrazovanje, zatim da nauče jezik, da steknu nova prijateljstva, ali i da stečeno znanje prenesu u Crnu Goru"– kazao je Aprcović.

Potpukovnik Perica Bojičić osvrnuo se na projekte i aktivnosti Ministarstva odbrane.

"Kada sam ja upisivao vojnu školu, omladinci i omladinke nisu imali priliku da posjete vojne objekte. Danas, mi smo jedan potpuno otvoren sistem gdje dozvoljavamo od vrtića do fakulteta da građani dođu kod nas, da im pružimo informacije, pokažemo opremu i u krajnjem ponudimo im posao. U tom cilju puno je projekata koje radimo, a upravo je Građanski sat jedan od tih koji je zamišljen tako da mi odgovaramo na vaša pitanja nakon naših uvodnih izlaganja" – kazao je Bojičić.

Među projektima, on je pomenuo i Ljetnji vojni kamp za mlade.

{gallery}1a1a0aagradjanskisat1110{/gallery}

"Kamp je međunarodnog karaktera gdje 50 mladih ljudi iz Crne Gore i Sjeverne Makedonije, a naredne godine će ih biti iz još više zemalja, 15 dana nosi uniformu i uči šta to vojska radi" – kazao je Bojičić.

Major Vesko Popović prisutnima je približio studiranje na inostranim vojnim akademijama.

"Mi trenutno obrazujemo naše buduće oficire u Grčkoj, Italiji, Sjevernoj Makedoniji, Austriji, Hrvatskoj, Turskoj i SAD-u. Radi se o zaista prestižnim vojnim akademijama u čijem se sklopu nalaze i Pomorska vojna akademija, Vazduhoplovna vojna akademija i Vojna akademija kopnene vojske" – kazao je Popović.

Takođe, Ministarstvo odbrane stipendira studente na civilnim fakultetima.

Dodatne informacije zainteresovani mogu pronaći na sajtu Ministarstva odbrane i sajtu budivojnik.me

Podijeli na: