Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Arhiva

12.10.2019
752

NEGODOVANJE GRAĐANA OKO ZAUSTAVLJANJA TURISTIČKIH AUTOBUSA NA BENOVU

1a1a0aajavnarsaobracaj1110Centralna javna rasprava povodom Nacrta Odluke o regulisanju saobraćaja na teritoriji opštine Kotor je u prisustvu mnogobrojnih građana održana juče u palate Bizanti.

Raspravu su vodili ispred Sekretarijata za razvoj preduzetništva, komunalne poslove i saobraćaj vd. sekretarke Tamara Lompar i savjetnik Vladan Barović, inženjer saobraćaja.

Podsjetimo, Skupština Opštine Kotor je na sjednici održanoj 30. septembra ove godine utvrdila Nacrt Odluke o regulisanju saobraćaja na teritoriji Opštine Kotor, koji je Zaključkom Skupštine Opštine Kotor br. 11-14315 od 30. septembra stavljen na javnu raspravu u trajanju od 15 dana.

"Ovaj dokument proizilazi iz naše potrebe da pokušamo na neki način da riješimo gužve i slabu protočnost saobraćaja na teritoriji naše opštine, posebno dio koji se odnosi na uže jezgro grada" – kaže Lompar.

Najviše primjedbi građana odnosilo se na izgradnju treće saobraćajnice iza zgrade Osnovnog suda na Benovu, koja bi trebala da služi za zaustavljanje turističkih autobusa.

Tako su Miomir Čolović, predjednik kućnog savjeta zgrada koje se nalaze u neposrednoj blizini planirane saobraćajnice, predsjednik Osnovnog suda Branko Vučković, te Boško Grgurević iznjeli primjedbu na izgradnju treće saobraćajnice radi zaustavljanja turističkih autobusa.{gallery}1a1a0aajavnasaobracaj1110{/gallery}


Prema njihovim riječima, turistički autobusi koji ostavljaju putnike na tom području ne poštuju zakonom propisane uslove o zadržavanju, već se parkiraju na tom mjestu na kom se zadržavaju i po nekoliko sati. Čolović je kazao da je taj projekat neprihvatljiv i štetan zbog izduvnih gasova turističkih autobusa. Predsjednik suda se osvrnuo na galamu koju turisti iz autobusa stvaraju prilikom izlaska iz istih. On je objasnio da je Osnovnom sudu u Kotoru onemogućeno osnovno funkcionisanje od buke u saobraćaju.

Barović je pojasnio da se radi o projektu koji se ne nalazi u Odluci, te da ova Odluka sadrži samo da pomenuta ulica na Benovu bude jednosmjerna radi boljeg protoka saobraćaja.
Prema projetku, navodi Barović, odnosno radnom zadatku koji je stručni tim napravio još 2014. godine, u toj ulici iza suda planirani su: jednosmjerna ulica, parking za vozila, treća traka i smanjenje postojećeg trotoara. Prema planu, treća traka i zaustavljanje autobusa obavljalo bi se na strani bližoj parkingu na Benovu.
On je pojasnio da se ne radi o parkiranju, već zaustavljanju autobusa i automobila koje će se ograničiti na trajanje od 3 od 5 minuta. Takođe, pojasnio je, sa desne strane treće trake nalaziće se trotoar koji će imati zaštitnu ogradu. Ljeti će se treća traka koristiti za zaustavljanje turističkih autobusa, a u zimskom periodu će ga koristiti roditelji koji vode svoju djecu u školu.

Takođe, Lompar je pojasnila da će naplata zaustavljanja turističkih autobusa pomoći Opštini Kotor da poveća budžet za 250 hiljada eura i pojasnila da ovom Odlukom nadležni sekretarijat pokušava da riješi problem gužvi u saobraćaju, ističući da se na tom mjestu posljednjih 4-5 godina zaustavljaju turistički autobusi.

"Mi ne dovodimo nove autobuse na novu lokaciju, već pokušavamo riješiti već postojeću gužvu u saobraćaju" – pojasnila je Lompar.

Osim treće trake, objašnjava Barović, iza Osnovnog suda na Benovu biće postavljeni info paneli, zatim ukloniće se i neki pješački prelazi.

Predsjednica MZ Stari grad Dragana Knežević iznjela je sugestiju poklapanja sezone izletničkog turizma sa trajanjem školske godine.
"Izletnički turizam počinje još u martu mjesecu i traje do novembra. Morate imati u vidu preklapanje školske godine i izletničkog turizma, te voditi računa do ne dođe do još veće gužve uslijed zaustavljanja autobusa i roditelja koji dovode djecu u školu" – objašnjava Knežević.

Grgurević je kazao da se više institucija nalazi na Benovu među kojima su i Osnovni sud, Osnovno državno tužilaštvo, Zavod za zapošljavanje, O.Š. "Njegoš", te dvije robne kuće. Kako navodi, velika je frekventnost pješačkog saobraćaja na tom području. Takođe, on je podsjetio da je prilikom suđenja bezbjedonosno-interesantnih osoba pomenuta ulica na Benovu potpuno blokirana.

Za lokaciju za privremeno zaustavljanje turističkih autobusa Grgurević je predložio lužu, a građanka Jelena Franović prostor Autoremonta.

Barović je pojasnio da su stručnjaci iz raznih oblasti vršili procjenu bezbjednih površina za zaustavljanje turističkih autobusa, te da za ni jednu od pomenutih lokacija nisu mogli da garantuju sigurnost.

Predlog da se luža, odnosno parking na Rivi uzme kao lokacija za privremeno zaustavljanje turističkih autobusa iznio je i Željko Lompar iz Starog grada.

"U datim uslovima i vremenskim rokovima ne postoji bolja lokacija za zaustavljanje turističkih autobusa koja bi bila spremna do sljedeće turističke sezone" – navodi Barović.

Primjedbi se pridružio i predsjednik SO Kotor Jovo Suđić. Prema njegovim riječima, pomenuta ulica na Benovu treba da bude jednosmjerna, ali nikako ne smije da služi za zaustavljanje turističkih autobusa.

Građanin Božo Zec iznio je primjedbu zato što, kako navodi, nisu postojale javne raspravu za Odluku o regulisanju saobraćaja na teritoriji opštine Kotor koja je izazvala najviše interesovanja na sjednici SO Kotor, već je organizovana samo centralna javna rasprava.

Takođe, on je imao primjedbu na član 27. stav 2 ove Odluke i kazao da se saobraćaj u naseljenom mjestu ne može odvijati po brzini od 80 km na čas, objasnivši da prije svega putna infrastruktura nigdje na teritoriji naše opštine ne dozvoljava toliku brzinu.

On je nabrojao ulice koje bi trebalo, prema njegovom mišljenju, da se nalaze u zoni 30, a to su, između ostalog: Popova ulica, Pobrtska, Bokeljska, Latinska, Šebetka i Bačićeva ulica.

Mladen Dabižinović je ispred građana Perasta iznio zahtjeve u kojima se, između ostalog, traži da rampe u Perastu funkcionišu 24 sata, te da se isključi ljudski faktor. On ističe da trenutno rampama bespravno upravlja privatno lice i to je, ističe Dabižinović, za građane Perasta nedopustivo.

Javna rasprava po navedenoj Odluci trajaće do zaključno sa 15. oktobrom ove godine.
Primjedbe, prijedlozi i sugestije mogu se dostaviti u pisanoj formi na adresu Sekretarijat za razvoj preduzetništva, komunalne poslove i saobraćaj ili na e-mail: privreda@kotor.me, do isteka roka za javnu raspravu.
Sekretarijat za razvoj preduzetništva, komunalne poslove i saobraćaj će razmotriti primjedbe, predloge i sugestije učesnika javne rasprave i sačiniti Izvještaj o sprovedenoj javnoj raspravi.

Podijeli na: