Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Arhiva

11.10.2019
332

FILIPOVIĆ: FUNKCIONALNA HRANA KAO MOGUĆNOST UNAPRJEĐENJA TURIZMA

1A1A0AAFILIPOVIC1110Dr Jelena Filipović, naučna savjetnica iz Naučnog instituta za prehrambene tehnologije u Novom Sadu, učesnica projekta „Funkcionalna hrana kao mogućnost unaprijeđenja razvoja turizma" bila je gošća programa Radio Kotora.

Kako nam je kazala, u pitanju je bilateralni program naučno-tehnološke saradnje između Vlada Crne Gore i Republike Srbije za 2019/20. godinu. Rukovoditeljka projekta iz Crne Gore je prof. dr Vesna Vujačić sa kotorskog Fakulteta za turizam i hotelijerstvo, a iz Srbije dr Marija Bodroža Solarov, iz Nаučnog instituta zа prehrаmbene tehnologije iz Novog Sada.

Filipović će danas za studente kotorskog fakulteta održati predavanje o funkcionalnoj hrani, odnosno hrani koja posjeduje povoljan učinak na zdravlje, uz adekvatno nutritivno djelovanje. "Danas je takva hrana temelj razvoja moderne prehrambene industrije širom svijeta", rekla je Filipović.

Projekat će se baviti kreiranjem i formulacijom nove funkcionalne hrane na bazi cerealija i ekstrudiranih proizvoda, jer one čine osnovu svakodnevne ishrane i zastupljeni su u svim režimima ishrane. Ova funkcionalna hrana koja bi se plasirala u hotelskim menijima istovremeno bi bila u funkciji razvoja turizma u Crnoj Gori i Srbiji, prateći savremene Evropske trendove u ishrani.


Naučni institut za prehrambene tehnologije (FINS) jedan je od vodećih instituta iz oblasti istraživanja hrane i diseminacije znanja u Srbiji i jugoistočnoj Evropi i kao nosioci istraživanja za kvаlitet i bezbjednosti hrane omogućio je upoznavanje i praćenje analize kvaliteta u laboratoriji FINSlab. Radi se o akreditovanoj laboratoriji Instituta po standardu SRPS EN ISO 17025 za ispitivanje hrane i hrane za životinje od strane Akreditacionog tijela Republike Srbije.
Aktuelnost ovog projektа koji će se u obje zemlje realizovati do 31. decembra 2020. godine je visokog rаngа, s obzirom na to dа je proizvodnja funkcionalne hrane vrlo aktuelna i atraktivna grana prehrambene tehnologije u cilju poboljšanja turizma jedne i druge zemlje.

Podijeli na: