Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Arhiva

11.10.2019
619

POREZ U NEKIM ZONAMA UVEĆAN U NEKIM UMANJEN

1a1a0aajavna101019ivomagudJavna rasprava povodom Nacrta Odluke o porezu na nepokretnosti i Nacrta Odluke o visini, načinu obračuna i plaćanja članskog doprinosa Turističkoj organizaciji Opštine Kotor održana je juče u prostorijama Doma kulture u Dobroti za mjesnu zajednicu Dobrota I.

Govorio je vršilac dužnosti sekretara Sekretarijata za lokane prihode, budžet i finansije Ivo Magud, a javnoj raspravi su pristvovale i saradnice vd sekretara, Ljeposava Subotić, Teodora Baldić i Jasna Latković.

Prema riječima Iva Maguda, VD sekretara Sekretarijata za lokalne prihode, budžet i finansije u nekim zonama biti uvećan, a u nekim umanjen.

"Za pojedine zone će biti uvećan, a za neke umanjen. Da je svima uvećan porez, nije tačno" – kazao je Magud

Jasna Latković osvrnula se na primjedbe koje se odnose na dio Škaljara.

"Škaljari do Rakita ostaje isti porez. Iznad Rakita, Škaljari I se povećava porez, za 8 ili 12%, ali zato je u predjelu Trojica, Vidikovac smanjen za 45%, a plaćali su isti porez do sada kao i Škaljari I" – pojasnila je Latković.

Magud je takođe obrazložio zašto u nekim zonama dolazi do uvećanja, a u nekim do umanjenja.

"Vodili smo se time da se, s jedne strane, ravnomjernije raspodijeli poreski namet u skladu sa kriterijumima koje smo naveli u Nacrtu. A sa druge strane da se planirani prihodi budžeta ostvare. Nije bilo moguće umanjiti porez i očekivati da će biti više sredstava u budžetu". kazao je Magud.

Jasna Latković, kazala je da je ove godine izdato oko 35.000 riješenja. Znatno više nego prethodne, jer je po prvi put preuzeta cijela katastarska baza i opotezovan svaki objkekat.

Magud je podsjetio da je 2016. godine razgovarano o tome da će se ukinuti naknade za komunalno opremanje, a da će osnovni prihod budžeta biti porez na imovinu, odnosno na nepokretnosti.

"Moram da napomenem da smo ove godine, primjenjujući odredbe zakona o komunilnim i administrativnim taksama, uticali da prihod po tom osnovonu bude znatno niži nego što je bio. Od 29 ili 27 komunalnih taksi, sveo se na svega 18. Tri tarifne grupe sui znatno se manji prihod očekuje" – podsjetio je Magud.

Podijeli na: