Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Arhiva

11.10.2019
458

MUO, PRČANJ I STOLIV U NOVOJ ODLUCI U TREĆOJ ZONI

1A1A0AAJAVNAR PRCANJ101019Javna rasprava povodom Nacrta Odluke o porezu na nepokretnosti i Nacrta Odluke o visini, načinu obračuna i plaćanja članskog doprinosa Turističkoj organizaciji Opštine Kotor, održana je (juče) u prostorijama Mjesne zajednice Prčanj i to za mjesne zajednice Muo, Prčanj i Stoliv.

Javnu raspravu je, u prisustvu malog broja građana, a po navedenim odlukama, vodio vršilac dužnosti sekretara Sekretarijata za lokalne prihode, budžet i finansije Ivo Magud sa saradnicama Ljeposavom Subotić, Teodorom Baldić i Jasnom Latković.

Magud je podsjetio da je skladu sa zaključcima sa sjednice SO Kotor utvrđen Nacrt ovih dokumenata. Kako navodi, novi Zakon o porezu na nepokretnosti je stupio na snagu 30. aprila ove godine i shodno tome, Opština Kotor je bila dužna da donese novu odluku, koja je, kako ističe, u odnosu na stari zakon pretrpjela određene izmjene i dopune.

Prema njegovim riječima, u novoj Odluci su kao predmet oporezivanja dodati objekti u izgradnji, nepokretni, privremeni i drugi objekti.


U kriterijumima za određivanje tržišne vrijednosti nepokretnosti, dodata je prosječna tržišna cijena metra kvadratnog nepokretnosti kao kriterijum.
U članu 10 navedene su izmjene koje se tiču stopa poreza na nepokretnosti za sekundarne stambene objekte, bespravne objekte kojima se rješava i ne rješava stambeno pitanje.
U poreskim olakšicama je dodato da se za ugostiteljske objekte poreska stopa može umanjiti, 3 zvijezdice do 15, 4 zvijezdice do 30 i kategorije preko 4 zvijezdice do 70 posto.
U poreska oslobođenja, navodi Magud, dodat je još jedan stav kojim se precizira da se porez na nepokretnosti ne plaća na građevinske objekte i posebne djelove stambene zgrade u svojini fizičkog lica kao investitora koji nisu namijenjeni za dalju prodaju, a u katastru nepokretnosti se vode kao objekti u izgradnji do 31. decembra godine u kojoj je planiran završetak radova.
Propisani su, kaže, rasponi stopa od 0,3 do 1,5 posto i za objekte kojima se ne rješava stambeno pitanje od 0,3 do 2 posto.
"Pokušali smo da nađemo balans između dva oprečna zahtjeva. S jedne strane da poresko opterećenje bude što niže ili ravnomjernije raspoređeno na poreske obaveznike, a sa druge, da se u budžetu Opštine naplatom poreza obezbijedi normalno funkcionisanje, imajući u vidu činjenicu da je porez na nepokretnost tekući prihod iz koga se finansiraju i pokrivaju po osnovu tekućih troškova poslovanja", pojašnjava Magud.
On navodi da porez na nepokretnost predstavlja najveći prihod u Opštini Kotor i da iznosi 23 posto planiranog budžeta.
"Prosječnu cijenu metra kvadratnog stambenog objekta utvrđuje Monstat na nivou države. Mi smo predložili da se prosječna cijena, kada su u pitanju poslovni objekti, stambeno-poslovni i poslovne prostorije, koriguje koeficijentom od 1,3, za nestambeni prostor, garaže, garažna mjesta, podrum i pomoćne objekte - 0,7, a za objekte u izgradnji nepokretnih privremenih objekata-1", navodi Magud.
Takođe, u novoj Odluci došlo je do izmjena u dijelu koji se odnosi na zone, pa je tako pored pet postojećih, dodata i šesta zona.
"Pokušali smo da zone odredimo prema prostoru koji je obuhvaćen planskom dokumentacijom", kaže Magud.
Prema njegovim riječima, zona 1 sa koeficijentom 1.60 obuhvata prostor obuhvaćen Državnom studijom lokacije za sektor 15, Državnom studijom lokacije za sektor 16, UP-om grada Perasta, LSL Dojmi i KO Kotor II (obuhvat UP Starog grada Kotora koji nije na snazi), zatim, zona dva sa koeficijentom 1.40 obuhvata prostor obuhvaćen DUP-om Dobrote i DUP-om Škaljara. Zona tri sa koeficijentom 1.10 obuhvata prostor obuhvaćen DUP-om Orahovca i Dražinog Vrta, DUP-om Risan, DSL-Sektor 10- Spila- Risan- Rt Banja, dio KO Strp (dio obuhvaćen DUP-om Strp koji nije na snazi i DUP-om Lipci koji nije na snazi), DUP-om Morinj, DUP-om Kostanjica, DUP-om Stoliv, DUP-om Prčanj, Lokalnom studijom lokacije Glavati-Prčanj, dio KO MUO I (obuhvaćen DUP-om Muo koji nije na snazi) i KO Privredna zona. Zona četiri sa koeficijentom 1.00 obuhvata prostor obuhvaćen DUP-om Bigova, Državnom studijom lokacije - Sektor 38- Bigova, Lokalnom studijom lokacije Trašte, Lokalnom studijom lokacije Vrmac, DUP-om Platamuni - Trsteno, DUP-om Radanovići, DUP-om Lastva Grbaljska, Lokalnom studijom lokacije Grbalj I, Lokalnom studijom lokacije Grbalj II, Lokalnom studijom lokacije Vranovići-Pobrđe, DUP-om Kavač, KO Krimovice, DUP-om Nerin. Zona pet sa koeficijentom 0.50 obuhvata područje Grblja, Kavča, Mirca, Škaljara, Mua, Prčnja, Stoliva, Morinja, KO Risan II i Kostanjice, koje nije obuhvaćeno zonama I, II, III i IV. Zona šest sa koeficijentom 0.25 obuhvata ostalo područje opštine Kotor koje nije obuhvaćeno navedenim zonama (Krivošije Gonje, Krivošije Donje, Ledenice Gornje, Ledenice Donje, Orahovac Gornji i ostalo).
Kako su naveli, Stoliv, Muo i Prčanj su se u prethodnoj odluci nalazili u prvoj, drugoj i četvrtoj zoni, a u novoj se nalaze u trećoj.
Prva zona se u prethodnoj Odluci, nalazila ispod magistrale, druga 100 metara vazdušne linije i četvrta je sadržavala ostalo područje koje se nalazi u okviru DUP-a.
„Sada se kompletan Prčanj, Muo i Stoliv nalaze u trećoj zoni, a porez se smanjuje za 15 posto. Prva zona se smanjuje za 22 posto. S obzirom na to da je četvrta zona u prethodnoj odluci imala najmanju stopu, ona se u novoj povećava za 22 posto. U petoj zoni je samo zemljište, jer tu kuća uglavnom nema. Tu se povećava za 100 posto, ali je kvalitet najniži i iznosi 2,1 posto", objasnili su iz Sekretarijata za lokane prihode, budžet i finansije Opštine Kotor.
„U novoj Odluci o visini, načinu obračuna i plaćanja članskog doprinosa Turističkoj organizaciji Opštine Kotor mijenja se osnova za obračun članskog doprinosa. Osnovica za obračun članskog doprinosa više nije ukupan prihod, već razlika između poslovnih prihoda i rashoda. Svaka firma koja ima organizacione djelove u našoj opštini dužna je da u prijavi navede posebno finansijski rezultat, tj. odnos prihoda i rashoda.
Po tom osnovu Turistička organizacija Kotor će, recimo, imati oko 100 hiljada eura manji prihod", ističe Magud.
Izvještaj sa javne rasprave biće dostavljen u pismenoj formi odbornicima SO Kotor gdje će, navodi Magud, taksativno biti navedene sve sugestije, prijedlozi novih odluka i biće sastavni dio skupštinskog materijala.
Podsjetimo, centralna javna rasprava o navedenim odlukama održaće se sjutra sa početkom u 12 sati, u Palati Bizanti.

Podijeli na: