Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Arhiva

10.10.2019
621

JAVNA RASPRAVA O MJESNIM ZAJEDNICAMA I UČEŠĆU GRAĐANA U VRŠENJU JAVNIH POSLOVA ODRŽANA U ŠKALJARIMA

1a1a0aaskaljari0910javnarJavna rasprava povodom Nacrta odluke o mjesnim zajednicama i Nacrta Odluke o načinu i postupku učešća lokalnog stanovništva u vršenju javnih poslova je u prisutvu predsjednika mjesnih zajednica Škaljari, Mirac i Kavač i jedne građanke, održana sinoć u Domu kulture Škaljari i to za pomenute mjesne zajednice Škaljari, Mirac i Kavač.

Prema riječima Anke Perović iz Sekretarijata za opštu upravu, Nacrt Odluke o načinu i postupku učešća lokalnog stanovništva u vršenju javnih poslova ima za cilj da omasovi učešće građana u susret donošenju odluka odnosno da im se pruži mogućnost da svojim predlozima i sugestijama učestvuju u formiranju nacrta određenih odluka.
Kako navodi, Odluka o načinu i postupku učešća lokalnog stanovništva u vršenju javnih poslova predstavlja osnov za donošenje svih odluka.
"Cilj ove Odluke je da pokuša, na što bolji način, zainteresovati građane da učestvovuju u vršenju vlasti, odnosno u donošenju svih odluka od neposrednog i zajedničkog interesa na teritoriji mjesne zajednice za koju se donosi odluka"– objašnjava Perović.
Prema njenim riječima, ova Odluka je usklađena sa novim Zakonom o lokalnoj samoupravi i Statutom Opštine.
Odluka se, navodi Perović, sastoji od pet poglavlja.
"U prvom poglavlju nalaze se poslovi za koje su Skupština, preko svoje službe i radnih tijela, te predsjednik Opštine dužni da obezbijede sve uslove za uključivanje i podsticanje stanovništva u vršenju javnih poslova.

U drugom poglavlju navodi se da su subjekti učešća za donošenje odluke, odnosno za vršenje vlasti građani, nevladine organizacije, mjesne zajednice, akademske zajednice, druge organizacije i zainteresovane grupe u opštini.
Do sada su se odluke donosile od strane stručnih tijela i timova i neposredno organizacija, tj. predlagali odluke koje bi se na sjednici Skupštine donosili u vidu nacrta. Nakon toga bi uslijedile javne rasprave.


Cilj je da se sa ovom Odlukom stanovnici, odnosno sva zainteresovana lica uključe u proces donošenja same odluke, prije izrade nacrta" – objašnjava Perović.
Kako navodi, prije donošenja akta od zajedničkog interesa, organ opštine zdužen za pripremu nacrta obezbijediće učešće lokalnog stanovništva sprovođenjem konsultovnja u pripremnom postupku izrade akta od zajedničkog interesa. U tom procesu organ opštine zadužen za pripremu nacrta akta od zajedničkog interesa može ispisati stavove i mišljenja putem ankete ili upitnika.
Pored toga, objašnjava Perović, mehanizmi za realizaciju ove ideje su: postavljanje kutije u mjesnim zajednicama koja bi služila za dostavljanje pismenih predloga i sugestija građana, zatim dostupnost dežurnih telefona koji bi služili u iste svrhe, anketiranje građana na određene teme od strane stručnih lica, obavještavanjem preko veb sajtova, organizovanjem radionica u mjesnim zajednicama, organizovanjem stručnih skupova.
"Obaveza Opštine i Skupštine jeste da se sve ovo realizuje do donošenja odluke odnosno prethodno - do utvrđivanja nacrta" – kaže Perović.
Prema njenim riječima cilj je da što više ljudi učestvuje u vršenju javnih poslova. Pod tim se podrazumijeva da je potrebno da mjesne zajednice obavezno učestvuju u donošenju Statuta Opštine, budžeta Opštine, zatim planova, programa i urbanističkih projekata, potom i propisa iz oblasti komunalnih djelatnosti, propisa iz oblasti kulture, sporta, socijalne zaštite iz nadležnosti Opštine kao i drugih i u donošenju opštih akata koji su od interesa za ostvarivanje prava i obaveza stanovništva.
"Organi Opštine su dužni da razmotre sve prispjele komentare, primjedbe i predloge ili sugestije učesnika javne rasprave kao i da prije donošenja akta od zajedničkog interesa povratno informišu građane i druge podnosiove o zauzetim stavovima po njihovim primjeedbama i datim predlozima" – pojašnjava Perović.
O Nacrtu odluke o mjesnim zajednicama je ispred Sekretarijata za opštu upravu govorila Olivera Radonjić.
Prema njenim riječima, nova Odluka o mjesnim zajednicama ima 13 poglavlja. Tako je u poglavlju jedan, u okviru Opštih odredbi, definisan pojam mjesne zajednice, izgled i sadržaj pečata, štambilja, njihova upotreba i čuvanje.
Kako navodi, u drugom poglavlju propisani su uslovi pod kojima se može osnovati jedna mjesna zajednica kao i način ispunjavanja tih uslova.
"Ono što je posebno regulisano jeste inicijativa građana kojom se pokreće postupak osnivanja jedne potpuno nove mjesne zajednice. U okviru ovog poglavlja su pobrojane mjesne zajednice. Za sada ih ima 21 na području opštine Kotor. Dat je i opis granica između mjesnih zajednica" – objašnjava Radonjić.
Ona je kazala da bi do usvajanja ove Odluke u Skupštini Opštine Kotor po pomenutim nacrtima trebalo da bude završena izrada mape opštine Kotor sa pregledom teritiorijalne obuhvaćenosti mjesnih zajednica.
"To smo dali geometrima na procjenu i nastojimo da se završi do usvajanja Odluke u Skupštini Opštine Kotor. Imaćemo dobar opis terotirije svake mjesne zajednice. To može poslužiti kod većih mjesnih zajednica, recimo u slučaju: spajanja dvije u jednu, podijele jedne mjesne zajednice na dvije manje, odnosno kao bi bilo lakše razgraničiti taj teritorijalni dio" – rekla je Radonjić.
Prema njenim riječima, u poglavlju tri su propisani uslovi i način na koji se može podijeliti jedna mjesna zajednica koja već postoji, kako se može sjediniti sa drugom, te kako se može dio jedne mjesne zajednice pripojiti drugoj, kao i prava i obaveze pravnih sljedbenika u slučaju podjele mjesne zajednice.
"U poglavlju četiri su obuhvaćeni svi poslovi mjesne zajednice. Utvrđene su one nadležnosti kojima se jedna mjesna zajednica može baviti, odnosno to su sva ona prava građana o kojima oni mogu odlučivati i učestvovati u vršenju poslova lokalne samouprave.
U poglavlju pet Organi mjesne zajednice, postupak izbora i razrješenja utvršeni su organi mjesne zajednice: izbor savjeta, nadzornog odbora, predsjednika, članova savjeta i ostalo, postupak njihovog izbora i razrješenja.
U poglavlju šest utvrđeni su načini odlučivanja građana u mjesnim zajednicama, naročito postupak i način sazivanja zbora građana i odlučivanja građana na zboru, kao i načini i uslovi ispisivanja mjesnog referenduma ukoliko se za to ukaže potreba.
U poglavlju sedam opisani su utvrđeni poslovi i nadležnost Savjeta mjesne zajednice i predsjednika, kao i način rada samog savjeta i donošenja odluka" – objašnjava Radonjić.
Ona navodi da su poglavljem osam utvrđeni načini na koje će građani obavještavati o javnosti i transparentnosti rada mjesne zajednice.
"Poglavljem devet propisan je način obezbjeđivanja izvora za finansiranje mjesnih zajednica, kao i načinu kontrole korišćenja finansijskih sredstava. U poglavlju devet uređena su tehnička pitanja vezana za obavljanje stručnih i administrativnih poslova i pružanje stručne pomoći u skladu sa Odlukom organizacije i načinu rada organa lokalne uprave. U poglalvlju jedanaest propisan je način saradnje mjesne zajednice sa organima lokalne uprave, javnim službama i drugim objektima. Poglavlja dvanaest i trinaest govore o tome ko vrši nadzor na sprovođenju odredbi ove Odluke, te u kojim uslovima i rokovima mjesne zajednice moraju sprovesti postupak za izbor novih organa u skladu sa Odlukom." – objašnjava Radonjić.
Kako navodi, u članu 58 smanjena je inicijativa zbora građana, odnosno postotak građana koji mora da prisustvuje zboru kako bi se zadovoljio kvorum.
"Po Statutu je predviđeno najmanje jedan posto. Ovaj procenat nije sporan za Dobrotu I sa pet hiljada stanovnika ili Škaljare sa 3,5 hiljade. To je 50, odnosno 35 ljudi. Ali problem nastaje kod mjesnih zajednica poput Kavča sa 350 upisanih ili Mirac sa 75 upisanih po biračkom spisku. Jedan posto je manje od 4 čovjeka, a minimum članova Savjeta je pet. Problem predstavljaju male mjesne zajednice koje imaju ispod petsto stanovnika" – ističe Radonjić.
Zbor građana, navodi Radonjić, može sazvati Savjet mjesne zajednice po sopstvenoj inicijativi ili na predlog najmanje trideset punoljetnih građana sa prebivalištem na području mjesne zajednice koja broji do 500 stanovnika ili najmanje 50 punoljetnih građana sa prebivalištem na području mjesne zajednice koja broji preko 500 stanovnika.
"To je kada građani traže da se sazove zbor. Za male mjesne zajednice: Donji I Gornji Grbalj, Gornje I Donje Krivošije i Mirac taj broj je 25 građana koji imaju prebivalište ili imovinu u toj mjesnoj zajednici.
Član 62 Zbor građana se može održati i donijeti punovažne odluke ako zboru prisustvuje više od dvije trećine podnosilaca predloga za održavanje zbora" – navodi Radonjić.
Centralna javna rasprava o ovim odlukama biće održana u ponedjeljak, 14. oktobra u 17 sati u palati Bizanti.

Podijeli na: