Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Arhiva

18.10.2019
420

JAVNI POZIV ZA POLJOPRIVREDNIKE

opstina ko 15Sekretarijat za razvoj preduzetništva, komunalne poslove i saobraćaj Opštine Kotor raspisaće javni poziv za raspodjelu budžetskih sredstava namijenjenih finansiranju poljoprivrednih proizvođača u Opštini Kotor za 2019 godinu.

Javni poziv će biti otvoren od 10. do 20. oktobra, a zahtjevi se mogu podnositi u Građanskom birou Opštine Kotor.
Zahtjev se nalazi na sajtu Opštine Kotor – Sekretarijat za razvoj preduzetništva, komunalne poslove i saobraćaj - Link.

U nastavku cijeli tekst javnog poziva: Na osnovu člana 25 Odluke o podsticajima u razvoju poljoprivrede ("Službeni list Crne Gore - opštinski propisi", br. 050/17 od 07.12.2017), Sekretarijat za razvoj preduzetništva, komunalne poslove i saobraćaj Opštine Kotor, raspisuje JAVNI POZIV za raspodjelu budžetskih sredstava namijenjenih finansiranju poljoprivrednih proizvođača u Opštini Kotor za 2019 godinu

1. Pozivaju se individualni poljoprivredni proizvođači i udruženja poljoprivrednika u Crnoj Gori, sa sjedištem u Opštini Kotor, a koji su registrovani do dana objavljivanja ovog poziva da dostave svoje zahtjeve na poziv za raspodjelu budžetskih sredstava namjenjenih finansiranju poljoprivrednih proizvođača u Opštini Kotor za 2019 godinu. Zahtjevi se podnose u roku od 10 kalendarskih dana od dana objavljivanja poziva.

{gallery}1a1a0atabela19{/gallery}

2. Shodno Programu podsticajnih mjera subvencija u poljoprivredi na području Opštine Kotor za 2019. godinu (Program podsticajnih mjera) subvencije se dodjeljuju za:

a) podrška razvoju maslinarstva (nabavka sadnica, materijala za podizanje i održavanje
maslinjaka i nabavka materijala za izgradnju i popravku suhozida i podzida)

b) nabavka sistema za navodnjavanje kap po kap

c) podrška razvoju voćarske proizvodnje (nabavka sadnica, materijala za izgradnju i popravku
suhozida i podzida, kao i nabavka mašina i uređaja)

d) podrška razvoju povrtarske i cvjećarske proizvodnje (izgradnja staklenika/plastenika i
nabavka mehanizacije i opreme za rad)

e) podrška razvoju stočarstva (nabavka grla koza, grla goveda, podsticajna sredstva za nabavku hrane, opreme za mužu i poboljšanje uslova za držanje stoke)

f) podrška razvoju prerade voća, povrća, ljekovitog i aromatičnog bilja

g) podrška razvoju pčelarstva (nabavka opreme za pčelarstvo i ljekova i prihrane za pčele)

h) podrška razvoju ribarstva i marikulture

3. Individualni poljoprivredni proizvođač i udruženja poljoprivrednika u Crnoj Gori sa sjedištem u Opštini Kotor zahtjev na Javni poziv (zavisno za koji podsticaj podnosi zahtjev) podnose Sekretarijatu za razvoj preduzetništva, komunalne poslove i saobraćaj Opštine Kotor.

Zahtjev treba da sadrži:

- ime i prezime poljoprivrednog proizvođača sa adresom stanovanja, brojem telefona i brojem žiro računa
- naziv udruženja, adresu sjedišta, spisak članova udruženja, broj telefona i broj žiro računa
- površina zemljišta pod zasadima i vrstu zasada
- vrsta i broj grla stoke koje posjeduju
- broj košnica pčelinjih društava
- ribarska oprema koju posjeduju
- oprema koju posjeduju za razvoj marikulture
- veličina plastenika/staklenika koji posjeduje kao i poljoprivrednu kulturu koju u plasteniku/stakleniku uzgaja

4. Uz zahtjev, u zapečaćenoj koverti prilaže se:

- rješenje o registraciji individualnog poljoprivrednog proizvođača izdato od strane nadležnog organa i fotokopija lične karte
- rješenje o registraciji udruženja poljoprivrednih proizvođača izdato od strane nadležnog organa
- rješenje o registraciji u CRPS (DOO, OD, i sl)
- potvrda da nema neizmirenih poreskih obaveza po osnovu prireza porezu, članskog doprinosa, lokalnih komunalnih taksi, naknada, kao i poreza na nepokretnosti od strane od Sekretarijata za lokalne prihode, budžet i finansije Opštine Kotor
- izjava da za istu investiciju nije koristio podršku od strane Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja
- naznačiti za koji podsticaj se podnosi zahtjev (količina i vrijednost)
- profaktura ovlašćenog prodavca sadnica/materijala/mašina ili uređaja u zavisnosti od vrste podsticaja za koju se podnosi zahtjev
- dozvola za privredni ribolov ili dozvola za marikulturu za podsticaje u ribarstvu i marikulturi

5. Određivanje sredstava za subvenciju.6. Uslovi prihvatanja zahtjeva po ovom Javnom pozivu su:

- Za podsticajna sredstva razvoju maslinarstva, korisnik mora posjedovati sopstveno zemljište za zasade novih maslina ili zemljište uzeto u zakup.
Za nabavku sadnica maslina, korisnik mora imati minimum 50 stabala maslina upisanih u Registar kod nadležnog Ministarstva, ili da planira zasad minimalno 50 sadnica maslina, ako se radi o zasnivanju novog maslinjaka.
Ukoliko je predmet investicije nabavka sadnog materijala, uz zahtjev se prilaže deklaracija o kvalitetu sadnog materijala.
Ukoliko je predmet investicije nabavka materijala koja se koristi kod podizanja i održavanja maslinjaka (kolčevi, ograde, zaštitne mreže i sl.) neophodan je upis minimum 50 stabala maslina kao i upis lokacije u Registar kod nadležnog Ministarstva.

- Za podsticajna sredstva nabavke sistema za navodnjavanje kap po kap, korisnik mora posjedovati sopstveno zemljište ili zemljište uzeto u zakup površinu poljoprivrednog zemljišta koja nije manja od 500m2.

- Za podsticajna sredstva podrške razvoju voćarske proizvodnje, korisnik mora posjedovati ili imati u zakup zemljište za podizanje zasada, a koji zasadi treba da budu na površini ne manjoj od 500m2.

- Za podsticajna sredstva za podršku razvoju povrtarske i cvjećarske proizvodnje, korisnik mora posjedovati ili imati u zakup poljoprivredno zemljište za gajenje povrća ili cvijeća, čije su minimalne površine za podršku proizvodnje pojedinih kultura:
- gajenje na otvorenom polju površina koja nije manja od 500m2
- za izgradnju i rekonstrukciju plastenika korisnik mora imati površinu koja nije manja od 100m2 (površina mora biti u jednoj cjelini)
Ukoliko se radi o konkurisanju za podsticaj izgradnje staklenika/plastenika, neophodno je dostaviti sertifikate (ateste) kojim se potvrđuje da plastenik/staklenik može izdžati opterećenje od minimum 100kg/m2 i udare vjetra jačine minimum 50 km/h.

Za podsticajna sredstva podrške razvoju stočarstva:
- Za nabavku grla koza, podsticaj podrazumijeva ona gazdinstva koja gaje minimum deset grla koze, koje su obilježene shodno propisima
- Za razvoj govedarstva (nabavku grla goveda i priplodnih junica), podsticaj podrazumijeva ona gazdinstva koja gaje minimum dvije krave i priplodne junice, koje su obilježene shodno propisima
- Za podsticajna sredstva za nabavku hrane, opreme za mužu i poboljšanje uslova za držanje stoke, podsticaj podrazumijeva ona gazdinstva koja gaje minimum dvije priplodne krave, odnosno maksimum 50 komada ove vrste i/ili gazdinstva koja gaje minimum deset priplodnih koza ili ovaca, odnosno maksimum 200 komada ove vrste.
Kriterijum je ispunjen ako gazdinstvo drži navedeni broj grla minimalno 6 mjeseci, ako su životinje obelježene i ako je gazdinstvo upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava kod Ministarstva poljoprivrede.

- Za podsticaj podrške prerađivačima voća, povrća, ljekovitog i aromatičnog bilja, korisnici moraju posjedovati ili imati u zakup obradivo poljoprivredno zemljište ne manje od 500m2.

- Za podsticaj podrške razvoja pčelarstva: Ukoliko je predmet investicije formiranje pčelinjaka (početnik), broj pčelinjih društava na kraju investicije ne može biti manji od 10, a ukoliko je predmet investicije proširenje pčelinjaka, broj pčelinjih društava mora biti uvećan za najmanje 5 društava.
Mladi pčelari su osobe mlađe od 30 godinu i u svom vlasništvu treba da posjeduju najmanje 3 pčelinjih društva.
Ukoliko je predmet investicije proširenje pčelinjaka, nabavke opreme, antivaroznih podnjača, ljekova i prihrane za pčelinja društva, broj pčelinjih društava ne smije biti manji od 10.

- Za nabavku opreme za ribarstvo i razvoj marikulture: refundacija dijela troškova nabavke opreme za ribarstvo i marikulturu.

Dokumenta koja se dostavljaju uz zahtjev za ostvarivanje prava na podsticaj moraju da glase na podnosioca zahtjeva i prilažu se u originalu ili ovjerenoj kopiji.

Svi podneseni dokumenti ne smiju biti stariji od 6 (šest) mjeseci od dana podnošenja zahtjeva.

Javni poziv je otvoren od 10.10.2019. godine do 20.10.2019. godine. Zahtjevi se podnose u Građanskom birou Opštine Kotor.

Zahtjev za učešće po javnom pozivu za raspodjelu budžetskih sredstava nalazi se na sajtu Opštine Kotor – Sekretarijat za razvoj preduzetništva, komunalne poslove i saobraćaj - Link

VD Sekretarka,Tamara Lompar

Podijeli na: