Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Arhiva

09.10.2019
380

JAVNA RASPRAVA RADANOVIĆI: GRBLJANIMA SPORNI POREZI I PLAĆANJE DOPRINOSA TURISTIČKOJ

1a1a0aavnagrbalj081019Javna rasprava povodom Nacrta Odluke o porezu na nepokretnosti i Nacrta Odluke o visini, načinu obračuna i plaćanja članskog doprinosa Turističkoj organizaciji Opštine Kotor održana je juče u prostorijama Osnovne škole "Nikola Đurković" u Radanovićima za mjesne zajednice sa područja Grblja.

Javnu raspravu je vodio vršilac dužnosti sekretara Sekretarijata za lokane prihode, budžet i finansije Ivo Magud sa saradnicama Ljeposavom Subotić, Teodorom Baldić i Jasnom Latković.

Prisutni mještani i predstavnici mjesnih zajednica imali su brojne primjedbe na pomenute nacrte odluka.

Mještani Donjeg Grblja, predložili su da se neurbanizovane zone premjeste iz pete u šestu zonu, jer kako su kazali, koriste puteve koje je Austrougarska pravila, vodovod i kanalizaciju nemaju, a sa prvim vjetrom i kišom, nemaju ni struje.

Labud Mihović, između ostalog, tražio je da se za Lastvu Grbaljsku promijeni zona jer su cijene nekretnina znatno niže od kada su u Lastvu Grbaljsku postavljeni dalekovodi, te istaskao da mu nije jasno zašto bi plaćao članski doprinos Turističkoj organizaciji Kotora, kada sve promotivne aktivnosti za tu Mjesnu zajednicu radi Turistička organizacija Budve.{gallery}1a1a0ajavnagrbalj0810{/gallery}

" Protiv toga sam da se u urbanizovanim zonama na urbanističkim parcelama na kojima ništa nije izgrađeno naplaćuje porez veći od onog za ucrtanu zelenu površinu ili poljoprivredno zemljište. Smatram da nema potrebe za tim jer te parcele ne opterećuju budžet Opštine ni u kom smislu, a kada se bude privelo namjeni, svakako će sve platiti kroz komunalne takse i tako dalje. Izjednačili ste Lastvu Grbaljsku sa svima drugima, a niste uzeli u obzir pad vrijednosti nekretnina zbog izgradnje dalekovoda. Ja predlažem da u Lastvu Grbaljsku ne naplaćujete niti jedan euro poreza jer tamo nemate ništa, ni vodovod, ni kanalizaciju, nemate urbanistički plan na sajtu što nam je izazvalo probleme. Što se tiče doprinosa za Turističku organizaciju Kotora, ne znam zašto to uvodite, ne znam da to ima u drugim Opštinama. Ja koliko znam, Turistička organizacije Budve se finansira iz turističke takse. Ja nemam pojma šta radi Turistička organizacija Kotor. Imam hotel u Lastvi, ne znam da oni postoje i ne znam šta rade, niti to šta oni rade dopire do Lastve Grbaljske da bi mi privuklo turiste. Ja bi je radije plaćao Budvi, jer sve što se dešava u Lastvi i sve što se marketinški radi za turizam Lastve, vezano je za Budvu" – kazao je MIhović.

Marko Parapid predložio je da se umanje porezi za starosjedioce Bigove.

Poskupljenje očekuje vlasnike nekretnina u petoj zoni i to za 100%, međutim kako je Latković objasnila, 100% poskupljenje možda zvuči mnogo ali zbog kvaliteta uzeti su najniži koeficijenti, tako da i nisu velike razlike u konačnom obračunu.
"Na parceli od 5.000 m2 plaćali ste 3 eura, sada ćete plaćati 5 ili 6 eura" – kazala je Latković.

Božo Zec pitao je šta je sa urbanizovanim parcelama na kojima ne može da se gradi zbog ucrtanog puta.

"Potrebno je pribaviti potvrdu iz urbanizma da zbog ucrtanog puta nije moguća gradnja i tako će se porez umanjiti po tom osnovu" – objasnio je Magud.

Prisutne je takođe zanimalo i koliko ukupno Opština Kotor prihoduje od poreza i ostalih taksi sa teritorije Grblja, te koliko se vrati.

Ivo Magud je kazao da se ova sredstva ne mogu trošiti za kapitalne investicije. On je takođe dodao da se planira naplata 4.8 miliona eura od poreza na nepokretnosti sa cijele teritorije opštine Kotor.

Podijeli na: