Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Arhiva

09.10.2019
680

POSJETA KOTORSKIH GIMNAZIJALACA MANIFESTACIJI DANI NAUKE U PODGORICI

1a1a0asajamnauke19Manifestacija "Dani nauke" koja je organizovana od strane Ministarstva nauke održana je u Podgorici od 2. do 5. oktobra.

Najveći dio programa održan je u parku Dvorca Petrovića. Učesnici su bili učenici srednjih škola i studenti prirodnih nauka u Podgorici.

Ovu manifestaciju je, zahvaljujući podršci Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Opštine Kotor,  3. oktobra posjetila grupa od trideset učenika drugog, trećeg i četvrtog razreda JU Gimnazija Kotor, zajedno sa profesorkom Jelenom Nikolić.

Slogan manifestacije je "Tehnologuj se", upravo zbog toga što je napredak tehnologije olakšao različite sfere života i doprinio razvoju čovječanstva i dao mogućnost odgovora na različite izazove.

Učenici su imali priliku upoznati se sa instalacijama solarnih sistema, unaprjeđenjem tehnologije bojenja vune, 3D štampačem, sa eksperimentima koji su povezali fiziku i hemiju i periodni sistem elemenata, koji je kompletiran 2015. godine nakon otkrića 4 elementa. Vidjeli su animaciju i postrojenja iz CERNA gdje se klikom na određeni dio dobija više informacija o tome, kao i prikaz kako se koristi softver particle terapy, odnosno terapiju liječenja kancera pomoću čestica.

Upoznali su se sa prezentacijom kako se od boksita i crvenog mulja prave predmeti. Upoznali su se i sa kategorijom vještačke inteligencije i njenom primjenom u farmaciji, medicini, poljoprivredi. Prezentovani su i obnovljivi izvori energije, kao i metode odlaganja otpada.{gallery}1a1a0asajamnaukegimn19{/gallery}


Posebnu pažnju je privukao projekat učenika Gimnazije iz Rožaja (sa prof. Mirsadom Šabotić) pod nazivom "Od Meše Selimovića do kocke u svemiru". Navedeni učenici su povezali problem na Zemlji sa problemom u vasioni. Oni su dizajnirali eksperiment, koji je stao u kocku 4cmx4cmx4cm.Ta kocka će uzletjeti u svemir putem naučnog balona, koji će biti lansiran uz podršku NASA-e, iz Novog Meksika. U kocku su stavili pramen farbane i nefarbane kose dajući hipotezu zadatku koja se odnosila na to da će se farbana kosa pretvoriti u pepeo, a nefarbana bi samo promijenila molekularnu strukturu ukazujući na štetnost UV zračenja i radijacije. Šta će biti kraj ishoda ostaje da se vidi.
Učenici su na ovaj način izazove tehnologije sagledali na drugačiji način. ( saopštenje Gimnazije Kotor)

Podijeli na: