Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Arhiva

09.10.2019
580

U RISNU O MJESNIM ZAJEDNICAMA I UČEŠĆU STANOVNIŠTVA U JAVNIM POSLOVIMA

1a1a0ajavnarrisan081019Javna rasprava povodom Nacrta Odluke o mjesnim zajednicama i Nacrta Odluke o načinu i postupku učešća lokalnog stanovništva u vršenju javnih poslova za mjesne zajednice Risan, Donje Krivošije, Gornje Krivošije, Morinj, Perast i Orahovac, održana je sinoć u prostorijama Mjesne zajednice Risan.

O Nacrtu odluke o načinu i postupku učešća lokalnog stanovništva govorila je Anka Perović iz Sekretarijata za opštu upravu. Prema njenim riječima, Nacrt Odluke o načinu i postupku učešća lokalnog stanovništva u vršenju javnih poslova ima za cilj da omasovi učešće građana u susret donošenju odluka odnosno da im se pruži mogućnost da svojim predlozima i sugestijama učestvuju u formiranju nacrta određenih odluka. "Pravni osnov za donošenje ove Odluke je Zakon o lokalnoj samoupravi. Na neki način je ova - osnov svih odluka jer zapravo govori o oblicima i mehanizmima učešća građana u vršenju vlasti odnosno najjednostavnije rečeno postupku donošenja jedne odluke. Svaka odluka prije donošenja trebalo bi da prođe pripremne faze koje bi se najbolje mogle uobličiti na zborovima, među aktivistima i među stanovništvom. Do sada su se odluke donosile od strane stručnih ljudi, ali su prolazile bez velikog učešća stanovništva. Intencija ove odluke koju pripremamo je da stanovništvo aktivno učestvuje u donošenju odluka odnosno da se grđanima pruži mogućnost da daju određene primjedbe kako bi se uobličio tekst nacrta određene odluke" – rekla je Perović.

" Dakle, obaveza Opštine i Skupštine Opštine je da se sve ovo realizuje do donošenja jedne odluke odnosno prethodno - do utvrđivanja nacrta. Svaka odluka bi po pravilu trebala da se sastoji od više faza i da se akcenat da na pripremni dio.Ranije se sa nacrtom oduke išlo na Skupštinu i nakon što bi Skupština usvojila Nacrt usijedile bi javne rasprave dok je sada zamišljeno da svako donošenje odluke zahtijeva i učešće stanovnika prije donošenja osnovnog Nacrta" – kaže Perović.
Ovlašćenja mjesnih zajednica su značajna ukoliko se, kako ističe, pravilno sprovedu. " Ukoliko postoji učešće stanovništva, mislim da se mnoge stvari mogu promijeniti. Najvažnije je da građani učestvuju u donošenju Statuta Opštine, budžeta Opštine, zatim planova, programa i urbanističkih projekata, potom i propisa iz oblasti komunalnih djelatnosti, propisa iz oblasti kulture, sporta, socijalne zaštite iz nadležnosti Opštine kao i drugih i u donošenju opštih akata koji su od interesa za ostvarivanje prava i obaveza stanovništva" – istakla je Perović.
Njena koleginica iz Sekretarijata za opštu upravu Olivera Radonjić govorila je o Nacrtu odluke o mjesnim zajednicama.
" U izradi nove odluke postoje određene stavke koje su malo preciznije određene nego u prethodnoj odluci. Savjet mjesne zajednice je dobio malo veću nadležnost nad davanjem predloga odnosno nad vršenjem određenih poslova. Nastojali smo da sve objedinimo kako bi dobili kvalitetan i transparentan način rada mjesnih zajednica, a sve kako bi se lokalno stanovništvo više uključilo u proces odlučivanja o poslovima i potrebama od interesa za samu mjesnu zajednicu" – kazala je Radonjić.
Jedna od novina u pomenutom dokumentu je, kako je rekla, da mjesna zajednica ne može imati manje od pedeset stanovnika. Takođe, novom odlukom predviđa se da ista osoba može biti član Savjeta mjesne zajednice najviše u dva četvorogodišnja mandata, a isti slučaj je i sa predsjednikom Savjeta mjesne zajednice.
Radonjić je kazala da bi do kraja javne rasprave po pomenutim nacrtima (zaključno sa 15. oktobrom) trebalo da bude završena izrada mape opštine Kotor sa pregledom teritiorijalne obuhvaćenosti mjesnih zajednica. " To smo dali geometrima na procjenu i nastojimo da se završi do kraja javne rasprave kako bismo mapu imali spremnu do formiranja konačnog teksta Predloga Odluke o mjesnim zajednicama. Zašto je to važno? Za neko buduće vrijeme u slučaju formiranja nekih novih mjesnih zajednica – bez obzira da li će biti u pitanju podjela jedne na više manjih ili spajanja dvije u jednu mjesnu zajednicu, mapa će biti korisna kako bi bilo lakše razgraničiti taj teritorijalni dio" – rekla je Radonjić.
Jedna od sugestija je da se izmijeni način glasanja za Savjet mjesne zajednice.
,, U dijelu gdje piše da se glasanje može obavljati tajno ili javno ja bih izbrisao riječ javno iz prostog razoga što je nepraktično ako zboru prisustvuje veliki broj ljudi", jedan je od komentara koji se čuo na javnoj raspravi.
Među sugestijama prisutnih na javnoj raspravi bila je i ona koja se odnosi na to da bi trebalo "smanjiti inicijativu zbora građana, a ojačati ingerenciju savjeta mjesnih zajednica".
,, Svjedoci smo da se prilikom organizovanja zborova građana pojavljuje mali broj ljudi i da se na takvim okupljanjima obično ništa ne dogovori. Mislim da je u tom sučaju bolje ojačati ingerencije vezane za donošenje odluka članovima savjeta" - jedna je od sugestija.
Mještani Perasta ističu da situacija u toj mjesnoj zajednici već duži period nije na zavidnom nivou jer nemaju ni Savjet ni predsjednika, pa su se, kažu, brojni problemi nagomilali. Nadaju se da će se problem njihove mjesne zajednice ubrzo riješiti jer dok se ne izabere Savjet i predsjednik, kako ističu, mnoge njihove ideje čekaju na realizaciju.
Kako se čulo, po donošenju Odluke o mjesnim zajednicama, a nakon njenog objavljivanja u Službenom listu Crne Gore ući će se u proces formiranja novih savjeta i izbora predsjednika mjesnih zajednica. Krajnji rok za realizovanje ove procedure koja se, kako podsjeća Olivera Radonjić, do sada nije obavila zbog poznate situacije odnosno blagovremenog nedonošenja nove Odluke o mjesnim zajednicama usklađene sa Statutom i Zakonom o lokalnoj samoupravi, je šest mjeseci.
Podsjetimo, svi zainteresovani do 15. oktobra mogu u pisanoj formi dostaviti sve predloge, prigovore, sugestije i mišljenja poštom, direktno u Sekretarijat za opštu upravu (zgrada Opštine Kotor, Stari grad 317), radnim danima od 8 do 11 sati, predati na Građanskom birou ili putem dolje navedenih e-mailova, a takođe i dobiti sve dodatne informacije i objašnjenja u vezi Nacrta Odluke o mjesnim zajednicama- kancelarija br.4 (prizemlje), telefon 032/325-860 lok.107, ili direktni broj 325-895, e-mail olja.radonjic@kotor.me u vezi Nacrta odluke o načinu i postupku učešća lokalnog stanovništva u vršenju javnih poslova-kancelarija br.9 (I.sprat), telefon 322-277, e-mail anka.perovic@kotor.me. U ponedjeljak 14. oktobra u 17 sati, u sali Palate Bizanti u Starom gradu-za MZ Kotor kada će biti održana i centralna javna rasprava.

Podijeli na: