Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Arhiva

05.10.2019
521

USPJEŠAN NASTUP BOKELJSKE MORNARICE I GRADSKE MUZIKE U BEČU

1A1A0AABOKMOR BEC19"Bokeljska mornarica Kotor juče je imala veoma uspješan nastup u Beču" – saopštio je Radio Kotoru admiral Antun Sbutega.

On je podsjetio da je na inicijativu Mornarice Ambasada Crne Gore u Republici Austriji prije više mjeseci počela organizacione pripreme i onda uputila poziv za ovo gostovanje.

"Ukupno 72 osobe, od kojih su 50 članovi Mornarice iz Kotora, Tivta i Herceg Novog, 20 članova Gradske muzike Kotor, te novinarka i snimatelj RTCG, su otputovali autobusom iz Kotora 2. oktobra uveče za Beč gdje su stigli sljedeći dan.

U petak 4. oktobra Glavni odred Mornarice, u pratnji ženskih članica u nošnjama i Gradske muzike, u 11. 30 postrojio se ispred Ambasade Crne Gore , a zatim je sa zastavama Crne Gore i Mornarice prodefilovao ulicama u centru grada. U 12 sati na trgu ispred katedrale Svetog Stefana uslijedilo je postrojavanje odreda . Komandir odreda prvi major Gracija Abović je predao raport admiralu Antunu Sbutegi koji je u pratnji ađutanta Zdravka Miloševića izvršio smotru.
Poslije toga su mornari, predvođeni kolovođom Zlatkom Mračevićem otplesali tradicionalno kolo. Na kraju su u kolo, u pratnji barjaktara, ušli admiral Sbutega, ađutant, prvi major, drugi major Saša Milošević, mali admiral Martin Petrović, ambasador u Austriji Željko Perović, ambasador pri OEBS-u Veselin Šuković i vojni ataše admiral Dragan Samardžić.{gallery}1a1a0aabokmor19bec{/gallery}


Zatim je glavni odred u pratnji Gradske muzike ponovo defilovao ulicama Beča do Ambasade Crne Gore.
Mnogobrojni građani Beča , turisti i članovi crnogorske djaspore su sa velikim interesovanjem pratili nastup , a posebno pozdravili plesače kola. Njima je podijeljeno oko 1 000 flajera sa osnovnim informacijama na njemačkom jeziku o Mornarici.
U 14 sati delegacija Mornarice predvođena admiralom Sbutegom u pratnji diplomatske savjetnice Marije Lakić Barfus je primljena u Opštinu Beč od strane Thomasa Rescha, direktora za međunarodnu saradnju Opštine. Tom prilikom je u srdačnom razgovoru izraženo obostrano zadovoljstvo zbog ovog gostovanja i susreta, ukazano na istorijske , kulturne i diplomatske veze Austrije i Beča sa Bokom i Crnom Gorom, a posebno sa Mornaricom i razmijenjeni su prigodni pokloni.
U Ambasadi Crne Gore je organizovan prijem za članove Mornarice i Gradske muzike. Admiral Sbutega je zahvalio ambasadoru Peroviću i savjetnici Mariji Lakuć Barfus na višemjesečnom angažmanu oko organizovanja ovog gostovanja a oni su poželjeli dobrodošlicu i istakli značaj ovog događaja za kulturnu promociju Crne Gore.
Ambasadi Crne Gore u Austriji i Ambasadi pri OEBS-u su uručeni grbovi i knjige Mornarice.
Ovo gostovanje je omogućila Opština Kotor koja je iz budžeta za tu namijenu izdvojila 15.000 eura. Na taj način je još jednom ostvarena veoma uspješna saradnja Bokeljske Mornarice sa institucijama države, Opštinom Kotor i diplomatijom Crne Gore koja omogućava brojne uspješne aktivnosti Mornarice, od kojih je najvažnija njena kandidatura za upis na Reprezentativnu listu UNESCO-a" – navodi se u saopštenju koje nam je proslijeđeno.

Podijeli na: