Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Arhiva

04.10.2019
391

OTVORENA MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O SPOROM I BRZOM TURIZMU

1A1A0AAKONF TURIZAMMeđunarodna konferencija „Spori i brzi turizam: putnici, lokalne zajednice, teritorije, iskustva" svečano je otvorena danas u amfiteatru Fakulteta za turizam i hotelijerstvo u Starom gradu.

Prisutnima su se obratili: prof dr Đurđica Perović, prorektorica za nastavu na Univerzitrtu Crne Gore i koordinatorka Fakulteta za turizam i hotelijerstvo, te Ana Nives Radović, direktorka Turističke organizacije Kotor.

Perović je podsjetila da se konferencija održava u gradu sa vjekovima bogatom pisanom istorijom, kulturom, sa prelijepim palatama, pričama i legendama koje imaju posebnu važnost.

"Koncept mjesta i vremena je čudo koje smo doživjeli snažno i individualno. Turisti koji dolaze kruzerima u Kotor pokušavaju da uhvate te trenutke. Turisti koji pažljivo slušaju priče iz Kotora, sa očima širom otvorenim, osjećaju te trenutke. Zato je fokus ove konferencije na sporom turizmu koji čuva autentičnost u našem vjekovima starom Kotoru i ima specijani značaj za nas" – kazala je Perović.

Dobrodošlicu prisutnima u UNESCO-ov grad poželjela je direktorica TO Kotor Ana Nives Radović.

Ona je kazala da Kotor godišnje posjeti oko 500 hiljada turista sa kruzera.

"U narednom periodu očekujemo da će se, zahvaljujući kulturnim manifestacijama poput: Kotor Arta, karnevala, taj broj povećati na million turista godišnje" – navodi Radović.

Ona je govorila u stvaranju "overturizma" u Kotoru, te kako prevazići izazove sa kojima se grad susreće uslijed svakodnevnog povećanja broja turista na istom mjestu.

"Kotor je izgubio smisao onoga što je bio decenijama i vjekovima prije. Građani Kotora pamte Kotor kakav je bio nekada. Danas možemo reći da turizam u Kotoru nije pravi Kotor.
Zato, umjestoda mislimo kako je bilo u neka prošla vremena, treba da uradimo najbolje od onoga što imamo" – objašnjava Radović.

Takođe, ona je govorila o tome koje događaje i manifestacije podržava TO Kotor i podsjetila da je Kotor nekada bio značajno mjesto razmjene robe, a danas je mjesto razmjene informacija.

Međunarodnu konferenciju otvorio je Njegova ekselencija, mr Luca Zelioli, ambassador Italije u Crnoj Gori.{gallery}1a1a0aakonftur{/gallery}

On je pozdravljajući organizatore i prisutne kazao da se veoma raduje što ima priliku da otvori konferenciju.

„ Čestitam svima koji su pripremili ovaj dogođaj i drago mi je što smo mi imali mogućnost da učestvujemo odnosno pomognemo u organizaciji, uz manju finansijsku podršku" – rekao je Zelioli.
Diskutovati o temama koje se tiču turizma je, kaže on, prilika da se pored oblasti kulture, „dotaknu" i one kao što je ekonomija.
„ Činjenica je da je turizam u Boki Kotorskoj jako važan, a povezivanje cjelokupne ponude Crne Gore koju pored ostalog čine i arheološka nalazišta je posebno interesantan za turiste. Takođe, važno je shvatiti da turizam nije samo gotova ponuda već i odgovor na zahtjeve savremenog turiste" – rekao je, pored ostalog, Zelioli.

Moderatorka programa bila je Milica Bojbaša.

U muzičkom dijelu programa nastupili su: Milica Milanović (solistkinja) i Dejan Krivokapić (pijanista).

Ovaj dvodnevni skup organizuje Fakultet za turizam i hotelijerstvo Kotor u saradnji sa Mediteranskom asocijacijom za sociologiju turizma i Filozofskim fakultetom u Nikšiću.

Podijeli na: