Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Arhiva

04.10.2019
615

APRCOVIĆ NAJAVIO ZNAČAJNE AKTIVNOSTI NA POBOLJŠANJU SAOBRAĆAJA KROZ GRAD

1a1a0aaprcovicoct19Istraživanja govore da turisti koji dolaze u Kotor kao najveći problem apostrofiraju saobraćajne gužve, a adekvatan odgovor na ovaj problem bi već sljedeće godine mogla da bude gradnja pothodnika na rivi (za transfer putnika sa kruzera ka Starom gradu), kvalitetnije upravljanje pješačkim tokovima, kao i parkingom automobila i izletničkih autobusa, čulo se u današnjoj emisiji Radio Kotora "Pitajte gradonačelnika".

Po riječima predsjednika opštine Kotor Željka Aprcovića, zbog nepostojanja adekvatne skupštinske odluke, kojom bi se regulisalo parkiranje oko 20.000 turističkih autobusa, koliko se procjenjuje da ih je ove godine stiglo u Kotor, izgubljeno je oko 500.000 EUR.

"Ako znamo da je u turističkim autobusima od 30 do 55 sjedišta, onda je cca 700.000 do 800.000 turista došlo na ovaj način. Oko 500.000 ih je stiglo kruzerima. Sam podatak da od 1988. nismo imali nikakve izmjene i dopune Odluke o saobraćaju, da smo imali dvije izmjene zakona 2004. i 2012. dovoljno govori o tome da smo o saobraćaju malo vodili računa. Nacrt Odluke o regulisanju saobraćaja na teritoriji Opštine Kotor, koji je zaključkom Skupštine opštine Kotor br. 11-14315 od 30. septembra stavljen na javnu raspravu u trajanju od 15 dana, zaključno sa 15. oktobrom ove godine, s razlogom izaziva budnu pažnju. Razlog je što saobraćaj moramo prilagoditi potrebama naše opštine, građanima i turistima koji posjećuju grad", kazao je Aprcović.

U planu je smanjenje tonaže za kamione koji se kreću lokalnim putevima nosivosti i po 40 tona, uništavajući posebno priobalni kroz Dobrotu, Perast i od Pelazuzice do Stoliva. Cilj je da se smanji tonaža (od pet do deset tona).

"U skladu sa Zakonom o bezbjednosti saobraćaja poradiće se na bezbjednosti učenika i škola. Tu je značajan projekat regulisanja saobraćaja prema OŠ Narodni heroj Savo Ilić, Gimnaziji i Srednjoj pomorskoj. Izgradiće se jednosmjerni prsten, prostori za pješake za njihov bezbjedniji dolazaka do škola. Takođe je u planu i jednosmjerna ulica na Benovu. Ideja je da se treća traka valorizuje kako bi mogla da primi nekoliko autobusa koji bi i na toj lokaciji plaćali taksu. Takođe se planira i zaustavna traka za roditelje koji kolima dovoze djecu do škole Njegoš. Održan je i niz sastanaka na temu alternativnih vidova saobraćaja kao što je biciklizam i pretvaranja nekih ulica u jednosmjerne", kazao je Aprcović.

Svi parking prostori će u skladu sa Odlukom o regulisanju saobraćaja biti povezani, imaće displeje i obavještavati o slobodnim mjestima, kako bi se izbjeglo lutanje.

"Podaci govore da oko 30 % vozača zbog neinformisanosti o parkingu prave gužvu. Namjera je da se disperzivnost pješaka smanji na najbolju mjeru i da se kanališe njihov prelaz preko ulica. Info-table za parkiranje će biti gotove do sljedeće sezone", rekao je Aprcović.

Kako je uticaj izletničkog turizma na saobraćaj u gradu dominantan, do januara se planira obavještavanje agencija o parkinzima, ukrcaju i iskrcaju putnika, naplati takse u skladu sa Odlukom o iskorišćavanju kulturnih dobara.

"Podaci govore da kao najveći problem turisti apostrofiraju saobraćajne gužve", kazao je dalje Aprcović i najavio nova parking mjesta u nekim ulicama uz naplatu.

Primjer iz Dubrovnika govori o značajnim sredstvima koja se u gradsku kasu slivaju po osnovu parkinga. Tamo se na nekim lokacijama za sat plaća do 10 EUR, dok u Kotoru sat parkinga na rivi iznosi 90 centi.

"Gradnjom pothodnika i upravljanjem pješačkim tokovima sljedeće godine ćemo imati mogućnost da bar amortizujemo saobraćajne guževe", rekao je Aprcović.

Na pitanje zašto se više ne spominje zaobilaznica oko Kotora, kaže da je trenutno nerealno očekivati da on kao predsjednik opštine priča o ovoj temi.

Povodom projekta izgradnje bulevara kroz Grbalj prema Budvi, predsjednik opštine je kazao da je na jučerašnjem sastanku sa predstavnicima Uprave za saobraćaj konstatovano da bi ova saobraćajnica trebalo da rastereti saobraćaj od Veriga do Lastve Grbaljske.

"Vrijednost investicije je 35 miliona. Uz ulaganje u vodovodnu infrastrukturu regonalnog vodovoda ka Herceg Novom, cifra ide do 50 miliona EUR", kazao je Aprcović.

Oko 200.000 kubika čiste zemlje sa trase bulevara bi trebalo da se tretira na zonama uništenim požarima, o ovoj saobraćajnici je predviđeno još nekoliko javnih rasprava, na kojim bi se čuli stručnjaci i mještani Grblja, pa se nakon četiri godine pričanja očekuje da uskoro bude raspisan i javni poziv za odabir izvođača.

Radi se i idejno - projektno rješenje za put koji će otvoriti gornjogrbaljske lokalitete sa Krsca ka Jugodrvu, u dužini od oko 14 km.

"Time bi se zatvorio taj "lovćenski prsten" jer je rekonstruisan put Cetinje – Njeguši – Kuk, Ivanova korita – Cetinje. Sa isključenjem za Kotor bilo bi to nevjerovatno dobro", kazao je Aprcović.

U razgovoru sa premijerom Duškom Markovićem insistirao je da se Uprava za saobraćaj uključi u rekonstrukciju puta Donja Lastva - Forteca u dužini od 3,2 km. Ova sekundarna saobraćajnica bi se značajno eksploatisala prilikom gradnje bulevara kroz Grbalj.

Reprizu emisije "Pitajte gradonačelnika" možete slušati večeras u 20 i 30.

Podijeli na: