Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Arhiva

10.07.2019
371

NA DANAŠNJI DAN: 10 GODINA OD REKONSTRUKCIJE RIMSKIH MOZAIKA

1a1a1a1aMozaici-u-RisnuNa današnji dan, 10. jula 2008. godine svečano je obilježen završetak rekonstrukcije Rimskih mozaika u Risnu. Ova znamenitost je najstariji arhitektonski spomenik u Crnoj Gori, stara oko dvije hiljade godina.

Trenutno muzej predstavlja temelj antičke rimske vile Urbana sa različitim mozaičkim obrascima na podovima u svakoj sobi i atrijumom u sredini. Mozaici su izrađeni od šljunka od tri vrste – bijeli (lokalni), sivo-plavi i crni (uvezeni), koji imaju kvadratni oblik. Rimska vila Urbana u Risnu obuhvata 7 različitih porodičnih soba sa mozaicima i 3 sobe za službenike, u kojima zemlja je bila pod. Vila je izgrađena na takav način da njen vrh predstavlja Sunce, koje je u to vrijeme bilo simbol Rima. U centru kuće se nalazi Atrijum, mali unutrašnji vrt sa bazenom za kišu, koju su poslije koristili za kuhinju i kupatilo, od kojeg kružno idu pet hodnika koje vode do soba. Sačuvana je soba u kojoj se nalazi jedinstveni mozaik sa bogom sna – Hipnosom, koji je jedan od rijetkih mozaikalj sa ovim bogom. Važno je napomenuti da rimske kuće su već imale vodovod i kanalizaciju, a u vilama je bilo čak i podno grejanje.

Risan je veoma drevni grad, koji se prvi put pominje pod imenom Rizon. On je bio glavni grad u cijelom Bokokotorskom zalivu, koji čak nosio njegovo ime – „Sinus Rizonikus„. Kada su grad osvojili Rimljani, nazvali su ga Rizinijum. Grad se razvijao tokom rimske vladavine, izgrađene su velike vile, u uskim ulicama je išla trgovina, i stalno su dolazili i odlazili brodovi. Ruševine vile slučajno su otkrili graditelji kada su asfaltirali put. Iskopavanja su organizovana 1930. godine, ali pronađeni mozaici su bili ponovo pokriveni zemljom do boljeg vremena. Radovi su nastavljeni 1957-1959. godine, a ovo mjesto postalo je zaštićeno od strane države kao spomenik drevne istorije. Sedamdesetih godina prošlog vijeka, tokom arheoloških iskopavanja, temelj ove antičke kuće je u potpunosti rekonstruisan. U 5 soba u vili postoje različiti mozaici sa jedinstvenim obrascima koji odgovaraju namjeni sobe:
– u spavaćoj sobi na mozaiku krupnim planom prikazan je čovjek, koji odmara na jastuku boga sna – Hipnos;
– soba, koja je bila namijenjena vojnim savjetima, ukrašena je slikama bitke;
– mozaik u dnevnoj sobi prikazuje ribe, hobotnice i druge morske životinje, kao i lozu i druge zanimljive geometrijske figure;
– u trpezariji mozaik ima dvije boje, u sredini se nalazi rozeta uokvirena Suncem, a okolo su geometrijski motivi. Naučnici vjeruju da je u ovim obrascima nešto šifrovano i pokušavaju da razotkriju namjeru stvaraoca mozaika.
– u prostoriji u kojoj je vlasnik odmarao, pod je sastavljen od 289 polja. Malo je vjerovatno da crtanje ima veze sa igranjem šaha, tako da je, najverovatnije, ovo samo obrazac.
Takođe unutar vile postoji još jedna čudna struktura, što je pitanje spora između naučnika. Postoje dvije verzije na račun onoga što je bilo. Prva je podrum za skladištenje amfore sa vinom, maslacem itd., u kojem je trebalo da bude dovoljno hladno. Druga, donekle apsurdna – ovo mjesto može biti groblje, jer su ovdje pronađene ljudske kosti, zbog čega se pojavila takva pretpostavka.Tokom iskopavanja pronađeni su fragmenti zidova, stubova, prozora za prozračivanje koji se nalaze uz temelj. (www.mitropolija.com)

Podijeli na: