Zabava

13.02.2021
612

ZIROJEVIĆ: SOUND PHENOMENA PROMOVIŠE SVE VIDOVE UMJETNOSTI

Sound Phenomena (SP) je multimedijalna organizacija iz Boke kotorske čiji je cilj promocija svih vrsta umjetnosti. Bave se organizacijom izložbi, koncerata, elektronskih žurki, a posljednjih godina bili su dio organizacije Festivala Španjola u Herceg Novom.

“Sve što radimo usmjereno je ka boljem subkulturnom okruženju. Nije važno koju vrstu umjetnosti preferirate, sve dok je eksperimentalna i underground” – navode, između ostalog, članovi organizacije. Kako kažu, ne bave se mainstreamom.

Muzičko-vizuelna organizacija Sound Phenomena sarađivala je sa JU Kulturni centar “Nikola Đurković” i tom prilikom organizovala koncert gitariste Omara Toresa. Saradnja sa OJU “Muzeji” iznjedrila je multimedijalnu izložbu akademske umjetnice Tijane Cvetić u Muzeju grada Perasta.

“Cilj organizacije jeste da okupi što više ljudi koji stvaraju umjetnost, pogotovo na teritoriji Boke kotorske” – kaže Nemanja Zirojević, jedan od osnivača organizacije.

SP obuhvata široku lepezu kulturnih dešavanja, a osnovana je 2017. godine.

“Organizovali smo elektronsku žurku DJ-a i producenta iz Zagreba. Cilj je bio da publici predstavimo neki drugačiji zvuk, a i da upoznamo ljude iz drugih država sa zvukom koji se sluša u Crnoj Gori, kao i sa DJ-evima sa ovih prostora. Cilj je bio i ostao uvijek da se mi dobro provedemo kao ekipa” – objašnjava Zirojević.

Prema njegovim riječima, SP je bila domaćin lokalnim, regionalnim i međunarodno poznatim i priznatim DJ-evima i producentima.

U njihovoj organizaciji, na raznim žurkama i festivalima, nastupili su: Umwelt, Marija Stanić, Omar Torezz, Alienata, Stenny, Dubok, Tanya Moss,  Vitanov, X-Coast, MKDSL, Ivna Ji, Ikonal, Paleman, Dj Maramza, Sabinaa, T/Error, Cuften, Jahnjoe (Manitou).

“Imamo i svoj podcast na Soundcloudu na kome smo promovisali domaće, regionalne i strane izvođače.

U Muzeju grada Perasta multimedijalna izložba je prošla više nego uspješno. Imali smo i 3d mapping, nastup DJ-eva iz Herceg Novog. Bilo je porpilično urbano u odnosu na druge izložbe. I poenta jeste da umjetnik zaradi nešto, osim što predstavi svoj rad. Tijana je za samo nekoliko dana prodala sve svoje radove” – priča Zirojević.

On ističe da je Sound Phenomena imala uspješnu saradnju sa Kulturnim centrom.

“U maloj muzičkoj sali ugostili smo Omara Toresa, poznatog gitaristu. Za festival Španjolu uvijek dobijamo logističku podršku od Herceg festa i TO Herceg Novi. Tu nam je jedan od ciljeva da revitalizujemo određene tvrđave ili mjesta da bi bile pogodne za organizaciju bilo kojih drugih događaja “ – objašnjava Zirojević.

Prema njegovom mišljenju, u vrijeme pandemije koronavirusa najviše ispašta kultura.

Onlajn sadržaji, ocjenjuje Zirojević, ne zadovoljavaju potrebe ljubitelja umjetnosti.

“Budući planovi jesu da nastavimo sa našim radom kada se budu stekli epidemiološki uslovi” – objašnjava Zrojević.

https://www.facebook.com/soundphenomena/

https://www.youtube.com/watch?v=bnQChT1molk

https://www.youtube.com/watch?v=ZwqhuwjVCHY

 

 

Podijeli na: