Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Zabava

25.11.2022
706

U KAMELIJI ODRŽANA PREZENTACIJA DOBROTSKE ČIPKE I DOBROTSKE TORTE

U okviru sajma KOTORSKE BUTIGE Šoping centar Kamelija organizovao je sinoć prezentaciju dobrotske čipke i dobrotske torte.

Profesorica Nadežda Nada Radović govorila je o vještini izrade dobrotske čipke i predstavila tom prilikom nedavno objavljenu publikaciji Dobrotska torta.

,,Dobrotska čipka se radila u dobrotskim palacima, đardinima, u tinelima ujutro ili nakon zalaska sunca, dakle ne na suncu i velikoj svjetlosti. Kako sam čula od monsinjora Gracije Ivanovića, po predanju vještina izrade dobrotske čipke prenosila se od 12. vijeka. Vrijedne zbirke dobrotske čipke nalaze se u crkvi na Svetom Stasiju, katedrali Svetog Tripuna, Blaženom Graciji na Mulu, a manje zbirke su i u drugim crkvama u Kotoru, Perastu, Prčanju. Mene ovoj veštini naučila teta Anđica Đurović 1964. dok sam minijature sama počela izrađivati od 2000.  kao novi izraz dobrotske čipke. Željela sam da prenesem znanje, kako bi ovu vještinu naučilo što više ljudi, ali da to bude u okviru neke institucije i prošle godine to se dogodilo i u saradnji sa OJU Muzeji. Ponosna sam što polaznica prošlogodišnje radionice Natalija Maksić svoje znanje već prenosi na nove generacije. Ove godine imamo drugu grupu i sve polaznice su vrijedne, znatiželjne, pozitivno radoznale”-kazala je između ostalog Radović.

Dobroćanin Slavko Dabinović govorio je o sjećanjima na prošla vremena i odrastanju u Dobroti.

,,Djetinjstvo me veže za jedrenje. Kako je Dobrota bila pomorski orjentisana tu su živjeli brodovlasnici, kapetani i mornari. J​​​edriličarsko društvo Lahor osnovano je nakon Drugog svjetskog rata kako bi se nastavila tradicija jedrenja. Pomorstvo je bila jedina grana privrede kojom su se bavili Dobroćani. Nisu se nikada bavili poljoprivredom ili stočarstvom jer nije bilo zemlje za obradu niti pašnjaka, već su se okretali moru. Prvi kapetani i brodovlasnici iz Dobrote po istorijskim podacima pominju se u 16.vijeku”- navodi Dabinović.

Pjesnikinja  Dubravka Jovanović istakla je tom prilikom da je “kulturno blago poput dobrotske čipke na svakom kantunu Boke, samo ga treba znati očuvati i valorizovati”.

Ona je zatim čitala svoju poeziju o dobrotskoj torti i brojnim drugim slatkim i slanim delicijama.

Prisutni su imali priliku da degustiraju dobrotsku tortu i hroštule.

U programu je učestvovala i osmogodišnja Ana Marković, a u muzičkom djelu goste su zabavljali Kristijan Đuranović i Nataša Raičević.

Moderatorka programa bila je Dolores Fabian.

Tekst i foto: Tamara Vuković

Podijeli na: