Zabava

01.04.2021
390

SVJETSKI DAN ŠALE

Danas je 1. april-Svjetski dan šale, kada se mnogi trude drugima napraviti razne smicalice samo zbog smijeha i zabave, iako ponekad te naizgled bezazlene šale imaju i neželjene efekte.
Ove godine kao i prošle, 1. april pada u vrijeme pandemije korona virusa, koje je nesklono šali.
Obilježava se već vjekovima, ali je njegovo porijeklo nejasno.
Postoje razna tumačenja, a jedno od njih je da se ovaj svojevrsni “narodni praznik” pojavio krajem srednjeg vijeka u Evropi kao Dan svih luda, koji je predstavljao opštenarodno veselje.
Englezi misle da je Dan šale preuzet sa Istoka.
Finci taj dan povezuju sa proljećnim podučavanjem djece o privrednim radovima, a slično je i u Švajcarskoj.
Postoje mišljenja da korijeni tog “praznika” dosežu do starog Rima, poznatog i po tome što su tamošnji stanovnici umjeli da se dobro zabavljaju, smišljajući različite šale.
Mnogi misle da se taj običaj pojavio u 16. vijeku u Francuskoj, oko 1564. godine, a za onog ko je nasamaren imali su običaj da kažu da je dobio “aprilsku ribu”.
U holandskom Eindhovenu održava se svojevrsna tradicija zbijanja šala 1. aprila, novine se utrkuju da objave “ekskluzivne” vijesti, kao na primjer o dolasku nekih svjetskih državnika u taj grad, o bolestima, o eksperimentima u atomistici.
Njemci 1. april smatraju danom u kojem su ranjivi, a svoje loše osjećanje manje vezuju za zbijanje neukusnih šala.
Običaj zbijanja prvoaprilskih šala nije zaobišao ni balkanske prostore, pa se često u medijima moglo naći ponešto što bi “iznenadilo” čitaoce.
Muzej šala u San Diegu objavio je spisak deset najboljih prvoaprilskih šala u anglosaksonskoj štampi, a jedna od najsmješnijih ima veze sa politikom. Ta šala odnosi se na američki državni radio, koji je 1992. godine najavio novu kandidaturu Ričarda Niksona za predsjedničke izbore, pod motom: “Nisam učinio ništa loše i neću to ponoviti”!
Prema tradiciji u mnogim zemljama, ljudi mogu da drugima priređuju šale do podneva 1. aprila, međutim, ako to rade poslije tog vremena, onda i sami postaju aprilske lude.
Držeći se tradicije i mnoge medijske kuće, kompanije, web stranice i druge šaljivdžije u svijetu oglašavale su se raznim prvoaprilskim šalama-od smiješnih do apsurdnih, pa je tako proteklih godina bilo vijesti da se Dejvid Bekam pridružio australijskoj fudbalskoj reprezentaciji, da je predsjednik Francuske Nikola Sarkozi podnio neopozivu ostavku, kao i da je Kanada kupila pola havajskog ostrva.
Dan šale je prilika da ljubitelji humora i dobre zabave ispune sebi i drugima dan smijehom.
Medicina tvrdi da je smijeh lekovit. Pokreće pozitivne fizičke promjene u organizmu, jača imuni sistem, podiže nivo energije, smanjuje bol i štiti od stresa.

Foto: novinarionline.com

Podijeli na: