Zabava

22.02.2020
446

RIŠNJANI SPALILI SURLAŠA PALMOTIĆA

Surlaš Palmotić zvani Teutić spaljen je danas na pristaništu u Risnu zbog svih nedaća koje su zadesile mještane tokom proteklih decenija.

Tužitelj  Preobraženi Pravdoljubić iznio je niz optužbi na račun prvog risanskog karnevala.

,,Pratim vas još od prošlog stoljeća Palmotiću TEUTIĆU! Ne vjerujem u teoriju zavjere da su vas donijeli furešti, već sam mišljenja i ekspertize da postojite oduvijek u našim predivnim iraskošnim palmama. Naime, posadismo vas u prošlom vijeku, tačnije 1933 kad smo izgradili Narodni dom na ime i obavezu, sugrađaninu i filantropu Vasu Ćukoviću. Izgleda da ste zaboravili da smo nakon posađenih 88 Fenix palmi u slavu napunjenih godinaJ osipa Broza, u konačnici sabrali cifru od 185 ljepotica palmi!?Gdje ste se tada zavukli, kako vam se čaura zvala gospon Surlašu, teško je znati. Ali se svi sjećamo, čak i oni začarani, da smo imali svoj Dok kulture, uživali u muzičkoj školi, njenoj sali,pozorišnim predstavama, mjesnoj kanceraliji, biblioteci i čitaonici... dok se Vi i vaše bolesti nijeste počeli širiti sa manevrom „dok palme njišu grane...“ i sve nam slagumali u današnji silos”, kazao je tužitelj Pravdoljubić.

Dalje je dodao da je kriv je i što se zatvorilo Ljekobilje, što zlosretno tanko lampaju ulične rasvjete te ,,ne mogu durat’ preko nekih ura” što su se proširile ponte te napravile brijeg u more dok se šetalište proširilo kako ne treba.

Presidente Slamnog suda  prof. dr Hipnotikus osudio je risanskog Karnevala na smrt, spaljivanjem.

,,Otpisujem Teutića, Surlašina Palmotića za sva vremena i da s njim spalimo sve što ne valja u tempima iza nas. Neka se prokletstvo našeg grada zaustavi ovdje i sada. Neka profunkcionišu palaci fureštijeh druga, jer po eletrici vidimo da ih ne obilaze. Grad nismo od duhova, ni dao bog. Obrnimo se oko sebe, slijedimo upute da nam se urušavaju rimski mozaici na Carine. Bez toga nam nema u stoljeće od zaštite i nasiljnika kao što su Teutić i njemu slični. I dok kruzeri zamiči kod Gospe u desno, bez da mig daju na ovu bandu, dok im bijeli repić zamiče u stranu, naređujem spaljivanje krivca Surlašina Palmotića Teutića”, presudio je Hipnotikus.

Na čelu karnevalske povorke koja je krenula od hotea,,Teuta“ do risanskog pristaništa, bio je kapo Kotorskog karnevala Luka Knezović, zatim Gradska muzika Kotor, mažoretke ,,Alisa” i,,Lili“, Info dance- plesačice i ukupno 23 grupne maske. U grupnim maskama su učestvovali mališani iz vrtića Risan i PPU ,,Osmjeh“, učenici osnovnih škola ,,Veljko Drobnjaković“ Risan i ,,Ivo Vizin“ iz Prčanja, štićenici Doma starih ,,Grabovac“, Dječijeg doma ,,Mladost“ i Resursnog centra za sluh i govor ,, Dr Peruta Ivanović“, dvije risanske karnevalske grupe ,,Maškaruli“ i ,,Kraljevina Vitoglav“ kao i grupe Medijaval, studenti Pomorskog fakulteta i ,,Teatar 303“ .

 Nakon suđenja i spaljivanja program je nastavjen na risanskoj pjaci. Za dobru atmosferu pobrinuli su se humorista Dragan Skelender Pele i VIS,,Tetra“.

Podsjećamo da je događaj održan u okviru programa ovogodišnjih Tradicionalnih zimskih karnevalskih svečanosti, u organizaciji Mjesne zajednice Risan, u suorganizaciji sa JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ i Turističkom organizacijom Kotor. Pokrovitelj je Opština Kotor. Podršku Prvom Risanskom karnevali dali su: TO Kotor, Sekretarijat za kulturu, sport i društvene djelatnosti, Briv Construction, Specijalna bolnica ,,Vaso Ćuković“, Darija, Pomorski muzej Crne Gore, MI BAR Radanovići, WTC Company – market Princ, Prosperitet d.o.o. NIkšić, Lingu d.o.o, Štamparija GudCo d.o.o, Color Mršić, MM Grill Park, Benzinska stanica Risan, Café Papillon, Elektro – Čučković d.o.o, Cafe bar Hipnos, Turistička agencija Amfora, Bar Route 66, Pekara Hipnos, Konoba Krivokapić, Auto servis Bulatović, Igraonica Klackalica i Barkasa.

Medijsku podršku manifestaciji pružili su: RTCG, TV Vijesti, TV 777, RTV Budva, RT Herceg Novi, Dnevne novine Dan, Radio Kotor, Radio Skala, Radio D, Radio Dux, Radio Jadran, portal Boka News, Culture Corner, Travelmontenegro.me.

Podijeli na: