Zabava

29.08.2021
534

ODRŽANA SMOTRA UMJETNOST I MODA KOTOR 2021.

Sinoć je na dvije lokacije hotela “Huma” održano  specijalno izdanje 24. Internacionalne smotre Umjetnost&moda, Kotor 2021,u organizaciji Fabrike, a u saradnji sa hotelom “Huma”, koji  je i prethodnih godina bio jedan od glavnih sponzora ove manifestacije.

Program u formi performansa, koji je kombinacija umjetnosti i mode, trebalo je da počne na plaži hotela “Huma”, a da se potom nastavi na drugoj lokaciji, pored bazena hotela.

Kako je pola sata pred početak programa počela oluja sa jakom kišom, organizatori su bili primorani da u rekordno kratkom roku, kompletan događaj premjeste u restoran Toskana, u hotelu “Huma”.

Iako je kompletna koreografija bila prilagođena i dva dana vježbanja na plaži i pored bazena, zahvaljujući fantastičnim umjetnicima, profesionalnom koreografu i timu Fabrike i Hume, kao i strpljivoj publici koja je očigledno došla da podrži opstanak ove manifestacije, svi posjetioci su uživali u vrhunskom modnom i umjetničkom događaju, što je na kraju rezultiralo pravim stojećim ovacijama.

U prvom dijelu programa izveden je performans Zinaide&Letroianne, inspirisan Zinaidom i kada je predstavljena prva kolekcija Itala Marseglie, gdje se u naslovnoj ulozi našla poznata crnogorska glumica Sanja Jovićević Popović, uz učešće manekena i fantastičnih igrača baletske grupe Diano iz Herceg Novog, prijedvođene Antoniom Đurović Novoselac.

U drugom dijelu izvjeden je i dio performansa inspirisan Božanstvenom komedijom Dantea Aligijeria, kojim su se organizatori pridružili centralnom svjetskom obilježavanju 700 godina od smrti ovog velikog poete.

Nakon toga je uslijedio mini koncert talentovane i već mnogim svjetskim nagradama okićene mlade Kotorske violinistkinje, Vjere Radulović, čiji je nastup ispraćen gromoglasnim aplauzom.

Na samom kraju, publika je uživala u drugom dijelu performansa inspirisanog Danteovom Božanstvenom komedijom, gdje se kao i u prvom dijelu, u ulozi naratora našla Sanja Jovićević-Popović, a modele Itala Marseglie su predstavili manekeni, kao i igrači baletskog studia Diano iz Herceg Novog.

Kompletan program je režirao producent i reditelj Rossano Giuppa.

Ono što je izazivalo posebnu emociju je činjenica da je ovaj projekat bio divna kombinacija italijanskih i crnogorskih umjetnika. Svi učesnici, manekeni i igrači su bili na visokom profesionalnom nivou, a Sanja Jovićević Popović koja je kao i uvijek dokazala da je velika umjetnica i jedna od najljepših glumica sa ovih prostora, Italo Marseglia i Rossano Giuppa su sa punom pravom doživjeli ovacije  publike.

U uslovima korone, bez početne finansijske podrške i u kratkom vremenu za organizaciju, zahvaljujući  prijateljima iz Italije i Crne Gore, prije svega hotelu “Huma” i ogromnoj želji tima Fabrike da sačuva ovu manifestaciju, sinoć i bez skupe produkcije i u malom prostoru, kreativnost, volja, snaga i pozitivna energija kakva se ne pamti na sličnim događajima, pobijedili su i sačuvali kontinuitet manifestacije koja je u prethodne 23 godine dovodila u Kotor najveća svijetska imena iz mode i umjetnosti.

 

Text i foto: Fabrika, mnemagazin.me

Podijeli na: