Zabava

05.09.2021
564

MARINIĆ: POSAO TATTOO MAJSTORA ISPLATIV U CG,  PRILIKOM IZRADE TETOVAŽE KLJUČNA JE IDEJA

Čin tetoviranja predstavlja poseban trenutak u životu poklonika tattoo umjetnosti, jedinstveni lični ritual. Ljubiteljima tattoo-a, tetovaže su kao produžetak duha i tijela, žive sa njima kao da su sa njima i rođeni, ili kao da su one sasvim prirodna transformacija tijela.

Na ovu temu za Radio Kotor govori tattoo majstorica iz Kotora Romana Marinić koja se tetoviranjem bavi tri godine.

Njen tattoo put kreće iz Tivta do Italije, nakon čega se vraća za Tivat i Kotor. Kako navodi, za tetoviranje ima zainteresovanih sugrađana i suhgrađanki, a najčešći motivi koje traže jesu datumi ili imena, te razni simboli.

“Za posao tattoo majstora osim kreativnosti potrebna je i ljubav prema ovom poslu, zatim dosta strpljenja i vježbanja.

Smirenost u ovom poslu je jedna od ključnih stvari zbog preciznosti prilikom izrade tetovaže.

U Crnoj Gori mi nemamo priliku da budemo stručno osposobljeni za ovakvu vrstu prosla, međutim u inostranstvu postoje razne akademije, obuke, seminari i slično. Ja sam kroz vježbu stekla rutinu i sposobnost bavljenja ovim poslom i kupila sam znanje od raznih tattoo majstora koji imaju više iskustva od mene, kako iz Crne Gore, tako i iz inostranstva” – kaže Marinić.

Prema njenim riječima, ukoliko se čovjek dovoljno posveti svom poslu, profesija tattoo majstora može biti isplativa u Crnoj Gori.

Mladima prilikom odabira profesije tattoo majstora Marinić savjetuje da nađu dobrog mentora za koga smatra da je ključan u procesu učenja.

“Ako od starta ne učimo na pravi način, greške se kasnije teško popravljaju. Greške prilikom tetoviranja su obično male i mogu se popraviti.

Prilikom izrade tetovaže ključna je ideja i smatram da je potrebno obaviti razgovor sa klijentom prije same izrade, odnosno skiciranja.

Volim da znam i razlog zbog čega određena osoba želi da istetovira nešto.

Volim da dam savjet sa te neke stručne strane i u konsultaciji sa klijentom da realizujemo tu ideju. Zatim ide proces crtanja. Smatram da je jako bitno da skica bude savršeno precizna jer samim tim olakšavamo proces tetoviranja. Jedna od jako bitnih stvari jeste sama higijena prostora u kojem se radi i materijala sa kojim se radi.

Onda dolazi sam proces tetoviranja za koji je potrebna koncentracija i smirenost” – objašnjava Marinić.

Za manje tetovaže, kaže ona, potrebno je izdvojiti tridesetak minuta slobodnog vremena, dok se za komplikovanije i veće tetovaže mora izdvojiti više sati ili dana.

“Tetoviranje nije bolno, ali ni bezbpolno. Bolnije zone predstavljaju mjesta gdje je koža tanja, odnosno gdje je bliži kontakt igle sa kostima, kao što su lice, laktovi, grudi, rebra.

Najviše me inspiriše tematika koja je vezana za muziku, prirodu, mitologiju” – navodi Marinić.

Osobe koje nisu punoljetne mogu da se tetoviraju isključivo uz dozvolu roditelja.

S obzirom da se dešava da se nekim ljudima poslije određenog vremena ne sviđaju tetovaže koje su uradili ili su izblijedile rubom vremena, Marinić ističe da je pored laserske operacije moguće uraditi i novu tetovažu preko postojeće.

To je, objašnjava ona, bezbolniji i jeftiniji put.

Nakon tetoviranja Marinić savjetuje da se klijenti ne izlažu pretjerano suncu i da njeguju tetovažu određenim kremama kako slika ne bi izblijedila.

Opširniji razgovor sa Marinić poslušajte u emisiji “Ljetnje priče” sjutra od 17 i 15 na talasima Radio Kotora.

 

 

 

 

Podijeli na: