Zabava

13.04.2021
239

FILMSKI FESTIVAL HERCEG NOVI – FILMSKA OSTVARENJA PURIŠE ĐORĐEVIĆA I SRĐANA KARANOVIĆA

Proljećno izdanje Filmskog festivala Herceg Novi održava se do 17. aprila u okviru prvog on line festivala Jadranske mreže.
Iz festivala preporučuju dva ostvarenja sjajnih reditelja Puriše Đorđeviča i Srđana Karanovića.
 
 
VRIJEME JE ZA FILM!
Dan je kao stvoren za gledanje filmova. Preporučujemo proljećno izdanje Filmskog festivala Herceg Novi u okviru mreže festivala jadranske regije i prvog onlajn festivala koji je udružio sarajevski, zagrebački Festival autorskog filma Beograd, na ondemand.kinomeetingpoint.ba Naša preporuka su dva nesporna jugoslovenska klasika, digitalno restaurisana.
Ostvarenje „Pavle Pavlović„,  reditelja-veterana Puriše Đorđevića, filmski klasik iz 1975. godine, snimljen u produkciji Centar filma, digitalno restaurirano u okviru projekta Vip Kinoteka – u saradnji kompanije Vip mobile i Jugoslovenske kinoteke, do 17. Aprila pogledajte naondemand.kinomeetingpoint.ba u okviru
Uloge  u ovoj provokativnoj društvenoj drami tumače sjajni Bekim Fehmiu, nenadmašna Milena Dravić, a sa njima glumci legende Rade Marković, Ljuba Tadić, Ljubinka Bobić, Petar Božović, Faruk Begoli, Stojan Aranđelović, Danilo Stojković, Vojislav Brajović, Toni Laurenčić, Vesna Pećanac.
Podsjetićemo, kroz priču glavnog junaka Pavla Pavlovića, požrtvovanog radnika, metalca,  prelama se slika  države, društva, sistema, pad morala i zloupotreba samoupravljanja u Jugoslaviji  sredinom 70-ih godina  prošlog vijeka. U zamahu su  korupcija i nepoštenje, a pojedinac koji odluči da o tome progovori, postaje  gubitnik. Film je oštar,pa ne čudi što je ubrzo po premijeri, na nacionalnom festivalu u Puli skinut sa repertoara.
U ovom filmu jednu od prvih, kažu možda i najboljih uloga ostvario je Bekim Fehmiu, a poslednji put se pred  filmskim kamerama pojavila  Ljubinka Bobić.Nakon filma pogledajte i razgovor sa Purišom Đorđevićem čije filmove  Devojka, San, Jutro i Podne,  pamtimo decenijama.
Druga preporuka za danas  film “Miris poljskog cveća”  Srđana Karanovića koji je svojevremeno priznao da je napisao 12 verzija scenarija, film snimio sa ogromnom mukom I još većim  veseljem, I pomalo iz inata jer je imao utisak da producent Centar film sumnja  u ovo ostvarenje.
Za razliku od Đorđevića, Srđan Karanović je  okupio većinom naturščike i film realizovao kao kolaž  dokumentarnih i igranih dijelova. Igrali su i najpoznatiji: Ljuba Tadić, Aleksandar Berček, Olga Spiridonović,  Bogdan Diklić, Branko Cvejić, Slobodan Aligrudić, Čedomir Petrović, Gorica Popović. U središtu  priče je glumac koji bez jasnog razloga  napušta porodicu i posao u pozorištu i odlazi kod prijatelja na šlep, zasićen svim što nosi  svakodnevica.
Ni jednom ni drugom filmu vrijeme nije naudilo, publika ih i danas voli – poručuju iz Festivala.
 
 

Podijeli na: