Zabava

28.11.2021
1621

ELENA BAŠTRICA: NJEGOVANO LICE ČINI KOŽU SPREMNOM ZA ŠMINKANJE, U TRENDU PRIRODAN I DISKRETAN MAKE UP, PRAVILO – MANJE JE VIŠE 

Adekvatna šminka naše lice čini ljepšim i toplijim, a izraz upečatljivijim.

Ipak, vrlo često nismo upoznati sa svim pravilima šminkanja, ne znamo na koji način da istaknemo ono što nam se na licu dopada, a da „sakrijemo nedostatke“, a voljeli bismo da naučimo....

Uslov za dobro nanijetu šminku je, kako za Radio Kotor kaže mlada šminkerka Elena Baštrica,  prethodno njegovana i hidrirana koža lica.

„ Najvažnija je njena dobra priprema odnosno korišćenje takozvanih „primer“- a  i seruma koji „hrane“ kožu i pripremaju lice za puder“ – objašnjava Elena koja je bila gošća naše današnje emisije „Nedjeljni razgovor“.

Ističe da uvijek treba birati „laganije pudere“ koji omogućavaju licu da „diše“. „ Ovakvi puderi za razliku od onih „težih“ koji ih čine dubljim, pore manje ističu, a kožu čine svježom“ – kaže Elena.

Rumenilo licu daje svježiji i mlađi izgleda, a pritom, ako ga umjereno nanesemo – sve djeluje prirodno. „ Kada su sjenke u pitanju – ukoliko želimo svjež izgled, bolje je da budu što svjetlije. Korišćenje maskare se, naravno, takođe preporučuje. Ako neko ima izražene bore oko usana, ne preporučuje se tamni ruž, već nanošenje olovke kojom ćemo konturisati uglove usana, pa svjetlijeg karmina koji osvježava lice ili sjaj za usne“ – objašnjava Elena.

Na pitanje kako da šminkom „sakrijemo podočnjake“, a pritom ne iskoristimo previše proizvoda koji bi napravili suprotan efekat, odgovara da korektor ne smijemo „utrljavati“.

„ Obavezno je korišćenje korektora koji je najbolje nanijeti ili prstom ili beauty blenderom i to tapkanjem jer se tako višak korektora uklanja, pa podočnjaci neće izgledati izraženije i dublje. Ako budemo koristili četkicu, ona neće  pokupiti višak i u tom slučaju neće izgledati lijepo“ – objašnjava Elena.

Ove sezone je, ističe, u modi prirodan izgled, a samim tim i suptilnije šminkanje.

„ Danas je aktuelan natural make up look koji je prikladan za svaku priliku i naglašava prirodnu ljepotu“ – kaže Elena.

Pitali smo je i koje je sredstvo najefikasnije za bojanje obrva i na koji način odabrati pravu boju.

„ Uvijek treba birati boju koja je za nijansu svjetlija od naše prirodne. Moje mišljenje je da obrve ističu našu ljepotu i da treba posvetiti pažnju „crtanju obrva“. Za crtanje i popunjavanje obrva se mogu koristiti mnogi preparati kao što su olovke, sjenke , tuševi, flomasteri za obrve. Ja najviše volim da kombinujem olovku i tuš, ali je to sve individualno, zavisi što se kome dopada...Sada je veoma aktuelan prirodni izgled obrva koji je oblikovan „na gore“ uz pomoć voska, gelova za obrve i slično“ - kaže Elena.

Crveni karmin, ističe, nikada neće izaći iz mode i ženama je uvijek jedan od najčešćih odabira. „ Pored ovog ruža, žene najviše traže takozvane „nude“ odnosno različte nijanse u boji kože. Kada su u pitanju sjenke – za jesenje i zimske dame se preporučuju zemljani tonovi“ – prilča Elena.

Na koji način nanošenjem maskare možemo učiniti naše trepavice prirodno gušćim ? – jedno je od najčešćih ženskih pitanja kada je uljepšavanje lica u pitanju. „ Maskaru treba nanositi od korjena trepavica i onda je blago pomijerati lijevo i desno dok ne dođemo do vrha. Kako bi postigli efekat gušćih trepavica, trebalo bi maskaru koristiti i sa njihove spoljašnje strane“ – objašnjava Elena.

Ona ističe da, kada je u pitanju „make up“, najviše možemo pogriješiti ako odabir pudera nije adekvatan.

„ Puder treba birati u zavisnosti do toga kakva je naša koža. Mnogo tamniji puder u odnosu na našu boju kože lica ostavlja utisak kože koja nije čista. Nanošenje podloge je obavezno i čini kožu svježom, tako da je nanošenje šminke bez adekvatne podloge velika greška“ – kaže Elena.

Kada je podloga, u susret nanošenju šminke, u pitanju - potrebno je odabrati adekvatan „primer“.

„ Razlikuju se po boji, teksturi, sastavu, formuli, završenom efektu. Najbolji je onaj koji odgovara našem tipu kože. Ukoliko imate masnu kožu – koristi se „primer“ za matiranje lica, ako neko ima problem sa suvom kožom – onaj koji hidrira kožu lica, ako imate proširene pore - onaj koji ublažava pore na licu, a za neutralisanje crvenila – koristite proizvod koji ima zelene nijanse. Prije nanošenja „primera“, opet je najbitnije da je koža hidrirana“ – objašnjava Elena.

Na pitanje: Kako našminkati mladu kožu lica, Elena odgovara da i u ovom, kao i u brojnim drugim slučajevima, važi pravilo „manje je više“.

„ Uvijek je važno da prepoznamo kakav je naš tip kože i da u skladu sa tim biramo proizvode. Njega kože lica je kod tinejdžerki posebno važna jer smo tada posebno osjetljive. Pod tim smatram – redovno pranje lica, korišćenje hidrantnih krema namijenenih tinejdžerskoj koži. Lagana i diskretna šminka i to samo u posebnim prilikama je najbolja za tinejdžere“ – zaključuje Elena.

 

Razgovor sa Elenom Baštricom zabilježila je Jelena Kljajević, a reprizu možete poslušati u 19 i 30. 

 

Foto  Naslovna - Radio Kotor 

         Ostale fotografije - Privatna arhiva

 

Podijeli na: