Zabava

16.09.2022
1001

DORIS DEKOVIĆ POBJEDNICA FESTIVALA ZABAVNE MEDITERANSKE PJESME GLAS BOKE 2022

Pobjednica ovogodišnjeg Festivala zabavne mediteranske pjesme „Glas Boke 2022“ je Doris Deković sa pjesmom “Kad si ti u pitanju”.

Drugo mjesto pripalo je Dori Štampić (“Zlatni dan”) , a treće Irini Bulajić za interpretaciju pjesme “Stine”.

Za najbolju interpretaciju dodijeljena je nagrada Lari Pavićević za pjesmu “Ja za ljubav neću moliti”.

Takmičili su se i: Aleksandar Janićijević sa pjesmom “Dođi”, Milivoj Slaby sa pjesmom “Vezalo me more Boke”, Milica Travar (“Korake ti znam”), Natalija Ivanović (“S tobom”), Iva Otašević (“Utorak”), Kristina Keleman (“In treno per Genova,  Dragana Bokan (“Samo simpatija”) i Vjera Radulović (“Ti me vodi preko voda”).

Takmičari/ke su nastupili/e uz pratnju benda Parapet.

Žiri je radio u sastavu: Marina Dulović, profesorica muzike i pobjednica prvog izdanja festivala, Bruna Matijević, profesorica flaute, Vladimir Bujišić, direktor JU Kulturni centar “Nikola Đurković” Kotor, Zoran Dragović, muzičar i Tina Ugrinić, direktorica Međunarodnog festivala klapa Perast. Počasna članica žirija je Dubravka Jovanović, pjesnikinja.

U revijalnom dijelu festivala nastupili su: Lucija Saulačić, Andrea i Kristina Lompar (koje je pripremala profesorica Nada Baldić), Dječja klapa Marineri, klape Maris i Kaše.

Voditeljka programa bila je Dolores Fabian.

Prisutnima se obratila Jasminka Lončarević, generalna konzulica Republike Hrvatske u Kotoru.

“Drago mi je što je Kotor, grad opjevan u jednoj od najljepših dalmatinskih balada Bokeljskoj noći, što je Vice Vukov prvi put izveo na Splitskom festivalu sada već davne 1966. godine, domaćin ovom festivalu.

Lijepo je što Kotor i na ovaj način čuva svoj sredozemni identitet jedinstvenog podneblja koje je, kako mu ime govori, središte ljudske kulture i najviših dometa ljudskog duha.

Posebno pozdravljam mlade takmičare festivala koji večeras pjesmom pronose hrvatski i mediteranski identitet” – ističe Lončarević. 

Kako navodi, taj identitet duboko je utkan u život i kulturu ovog zavičaja.

“O njemu govore i stare listine, kamen, more i pjesma. Vaši roditelji, bake i djedovi taj identitet vjerno su čuvali, prenjevši ga kao dragocjenost vama da ga pronosite u budućnost.

Kultura bokeljskih Hrvata vjekovima stvarana i njegovana, neodvojiva je od cjeline hrvatske kulture, a ujedno je važan dio kulturne baštine države Crne Gore.

Svoj identitet Hrvati u Crnoj Gori žele dostojanstveno živjeti, uvijek na dobrobit svima. Sve što je lijepo i dobro to zbližava ljude i gradi mostove između naroda i država. Pjesma nam to najbolje pokazuje. Ovaj festival kao odjek hrvatske i mediteranske kulture u cjelini tome daje velik i važan doprinos” – poručuje Lončarević.

Festivalu zabavne mediteranske pjesme „Glas Boke 2022“, koji je sinoć održan u Velikoj sali Kulturnog centra “Nikola Đurković”, prisustvovali su: predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković.

Organizator je Hrvatska kulturna udruga „Stađuni od kulture“. Pokrovitelj festivala je Središnji ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Pjesmom “Prijatelji stari gdje ste” prisutne je pozdravila profesorica Nada Baldić, voditeljka dječje klape „Marineri“ i predsjednica Hrvatske kulturne udruge „Stađuni od kulture“.

Hrvatska kulturna udruga “Stađuni od kulture” osnovana je u februaru 2019. godine sa ciljem širenja kreativnih vrijednosti među mladima i stvaranja prostora za razvoj kreativnih potencijala. 

Tekst: Irena Mačić 

Foto: Radio Kotor

 

Podijeli na: