Zabava

01.08.2022
532

DANI PAMIDORE, MASLINE I MEDA- ĐURU DONKOVIĆU PRVO MJESTO ZA NAJLJEPŠE UKRAŠEN ŠTAND

Manifestacija Dani pamidore, masline i meda u Grblju otvorena je sinoć u Radanovićima, u organizaciji mjesnih zajednica (MZ) Radanovići i Gornji Grbalj, Društva pčelara Grbalj i Maslinarskog društva “Boka”.

U govornom dijelu programa obratili su se generalni direktor Direktorata za poljoprivredu Miroslav Cimbaljević, predsjednica Skupštine opštine Kotor Maja Mršulja, kao i predsjednici MZ Radanovići i Gornji Grbalj, Mirko Kordić i Radosav Tujković.

Generalni direktor Direktorata za poljoprivredu Miroslav Cimbaljević, kazao je tom prilikom, da poljoprivredni sajam u Grblju predstavlja pozitivnu praksu sa aspekta poloprivredne proizvodnje i turizma.

,, Ovo je dobra prilika da se pokaže turistima i građanima, da crnogorsko primorje ima veliki potencijal za razvoj poljoprivrede. Grbalj takođe predstavlja veliki potencijal za razvoj ruralnog turizma. Ovom prilikom bih pozvao sve poljoprivredne proizvođače kako iz Grblja tako i iz ostalih primorskih mjesta, da se registruju u Ministarstvu poljoprivrede i apliciraju za sve mjere koje kreiramo, a ima ih oko 60, dok je preko 30 investicionih, kako bi razvijali poljoprivrednu proizvodnju, uz podrški Ministarstva. Ubrzo će biti i javni poziv za razvoj ruralnog turizma preko IPARD programa, gdje je ukupan iznos podrške 65%, a podržavaće se investicije od 10.000 do 200.000 eura. Pored tradicionalnog turizma, vidimo ogroman prostor za razvoj ruralnog turizma. Grbalj karakteriše proizvodnja pamidora i već smo razgovarali sa poljoprivrednim proizvođačima da se udruže, kako bi taj proizvod zaštitili, a grbaljska pamidora postala deseti proizvod sa geografskom oznakom porijekla u Crnoj Gori”- istakao je Cimbajević.

Manifestaciju je otvorila predsjednica Skupštine opštine Kotor Maja Mršulja.

,, Čast mi je da pristvujem manifestaciji koja je itekako bila potrebna našem Grblju, prostoru prepoznatom po izuzetnom potencijalu za razvoj svih poljoprivrednih proizvoda, jer na ovom plodnom području gotovo da nema biljke koja ne može uspjeti. Bez vrijednih i upornih  nadaleko čuvenih Grbljana svakako da ne bi bilo to moguće. Spoj pogodnog tla i velikog rada, ima za proizvod našu prepoznatljivost u Boki i šire.

Ideja o organizaniciji ovakve manifestacije, potekla od predstavnika MZ Radanovici i Gornji Grbalj, koja je prošle godine realizovana prvi put, na zadovoljstvo Grbljana, poljoprivrednih proizvodjaca iz Grblja i mnogobrojnih gostiju koji su uživali tokom dva dana trajanja manifestacije, kako u proizvodima koji su prekrili štandove, tako i u organizovanom programu, ima potpunu podrsku lokalne uprave grada Kotora. Ponosni na sve što ovaj prostor sa vrijednim ljudima nudi, kako u poljoprivrednoj tako i u turistickoj i svakoj drugoj djelatnosti, svjesni značaja potencijala Grblja,  lokalna uprava Kotora, će i ubuduće davati punu podrsku ovakvim projektima”- poručila je Mršulja.

Predsjednik MZ Radanovići Mirko Kordić, podsjetio je da se ova manifestacija održava po drugi put u Grblju.

,, Ove godine imamo oko 40 izlagača, iz Grblja i okruženja. Veoma smo zadovoljni kako je manifestacija posjećena i misim da je ove  godine duplo više prisutnuh. Zahvalni smo posjeti predstavnika Ministarstva poljoprivrede, koji su razgovarali sa poloprivrednim proizvođačima u cilju zaštite autohtone vrste grbaljske pamidore. Poljoprivredni proizvođači sa područja Grblja uvijek su bili poznati i priznati, te kao takvi njihovi proizvodi su bili prisutni na trpezama u Boki i izvan nje. Naša obaveza je da tu tradiciju nastavimo i da Grbalj u budućnosti bude nepresušni izvor voće i povrće, a naročito grbaljske pamidore”, dodao je Kordić.

Predsjednik Mz Gornji Grbalj Radosav Tujković, uručio je nagrade za najljepše ukrašene štandove, ističući tom prilikom da je cilj manifestacije promocija poljoprivrednih potencijala Grblja.

Žiri u satsavu Vlasta Mandić, Ivo Krstičević i Branko Đurić, za najljepše ukrašen proglasio je stand Đura Donkovića, dok je drugo mjesto osvojio Željko Odža, a treće Božo Šaltić.

O grbaljskoj pamidori i ostalim specijaitetima ovog kraja govorila je Vlasta Mandić, dok su u kuturno-umjetničkom program učestvovali Savo Šumar, Savo Ćetković, Maksim Vojvodić, Branka Zečević, KUD “Sveti Jovan Vladimir” iz Bara, Pjevačko društvo “Grbalj” i Milomir Miljanić.

Upriličen je vatromet, a program je vodila Staša Koprivica .

Manifestacija se organizuje i danas od 9 do 13 sati.

Pokrovitelji su Opština Kotor, Opština Budva i Turistička organizacija Kotor.

 

Tekst: Tamara Vuković

Foto: Jovica Popović i Tamara Vuković

Podijeli na: