Zabava

01.11.2022
184

BUZDOVAN: TEATAR 303 PO PRVI PUT U SJEVERNOJ MAKEDONIJI, NAJVEĆI HONORAR SU SMIJEH I PUNA SALA

Tetar 303 od četvrtaka 3. novembra po prvi gostuje u Sjevernoj Makedoniji, na poziv Udružena Crnogoraca te države. To je gostujući u programu Radio Kotora kazao osnivač i direktor Teatra 303 Dragan Buzdovan.

 ,, Ova turneja obuhvata Skoplje, Kumanovo i vjerovatno Ohrid, a gostovanje je bilo dogovoreno još prije pandemije, tako da je zbog bolje epidemiološke situacije došlo vrijeme da se realizuje. Zbog unaprijed dogovorenih gostovanja u Bijelom Bolju i Kolašinu, ne možemo ostati više od tri dana. Veoma smo zahvalni što nam se ukazala ova prilika da i u Sjevernoj Makedoniji predstavimo naš program i duh grada Kotora, a upravo ovakvim pozivima za gostovanje dobijamo potvrdu da je naš rad kvalitetan i da je publika željna malo smijeha i istine, s obzirom da se bavimo i satirom”- kaže Buzdovan.

Nakon Sjeverne Makedonije, kako dadaje, Teatar 303 će do kraja godine, po prvi put gostovati i u Sloveniji.

,, Nastupi će najvjerovatnije biti u Ljubljani i Mariboru, ali još čekamo potvrdu. Rado se odazivamo svakom pozivu, a najveći honor nam je puna sala i gromoglasan smijeh”- ističe Buzdovan.

Kako dodaje, neka gostovanja moraju odbiti jer glumci ne mogu odsustvovati sa posla, tako da je gotovo nemoguće organizovati turneju sa većom grupom.

,, Nekada su preduzeća imala razumijevanja za društvene aktivnosti i dozvoljavali svojim zaposlenim da mogu slobodno da putuju. Na primjer, Bajku za djecu trebalo je da igramo u avgustu u Sobotici, Somboru,  Novom Sadu i Vrbasu, ali morali smo odbiti jer nisu svi glumci mogli izostati sa posla. Zato, uglavnom, radimo predstave sa dva, tri glumca kako bi Teatar “održavali u životu”.  Tokom ljeta bili smo gosti mnogih lokalnih svečanosti i drago nam je što smo dali svoj doprinos”- navodi Buzdovan.

Kako podsjeća, Kotor je ovog ljeta “ostao uskraćen za festival Smijehom u srijedu”.

 , Ovaj Festival je u saradnji sa Opštinom osnovan 2017. godine. Imali smo priliku da ugostimo Zorana Kesića, Nikolu Đurička, Arijanu Čulinu, Nešu Bridžisa, Dragana Marinkoića Macu. Smijehom u srijedu  je realizovan sa veoma skromnim sredstvima uz pomoć volontera, ali nije bilo razumijevanja i Festival je ukinut”- dodaje Buzdovan.

Osim finansijskih poteškoća zbog kojih pojedini projekti Teatra 303 nisu prihvaćeni, Buzdovan ističe da “ni Kulturni centar nema razumijevanja prema amaterskom pozorištu koje postoji 41 godinu”.

,, Nakon 40 godina rada Kulturni centar nam je tražio da plaćamo prostor za održavanje proba, čak i za predstavu Bajka koja je koprodukcija sa njima. Sada probe radimo kući ili u kafićima, dok nam je prostor  za probe za Bajku koja je izvedena prošle godine, ustupio hotel “Cattaro”. U svom gradu se osjećamo kao izgnanici, ali nadamo se boljim vremenima. Smatram da bi samo poboljšanjem standarda mi izbjegli ove poteškoće. Ulaznicu od pet eura, koja bi bila dovoljna da se “nikome ne molimo” za finansijsku podršku,  sada je skupa penzionerima i građanima”- kaže Buzdovan.

 Za kraj razgovora ističe da je više od 200 glumaca i amtera prošlo kroz Teatar 303, tokom 41 godinu postojanja.

 

 

Tekst: Tamara Vuković

Foto: Radio Kotor

 

Podijeli na: