Zabava

03.05.2020
196

AKCIJA IGRAJ SE DOMA KORISNA I ZANIMLJIVA ZA 64 ODSTO GRAĐANA  

Gotovo dvije trećine roditelja djece od 4 do 17 godina (64%) čulo je za akciju #IgrajSeDoma i većina je smatra korisnom i zanimljivom.

To su rezultati posljednjeg istraživanja koje je Ipsos, uz podršku UNICEF-a, tokom posljednje sedmice aprila sproveo na nacionalno reprezentativnom uzorku roditelja djece uzrasta 4-17 godina.

„Drago nam je da je naš rad s UNICEF-om naišao na dobar prijem kod roditelja. To znači da su materijali kvalitetni i zaista od pomoći za rad s djecom. Posebno smo ponosni što je Crna Gora materijalima za vrijeme pandemije uspjela da pokrije osnovne i srednje škole, ali i vrtiće. Svako može naći nešto za svoje dijete nezavisno od njegovog uzrasta“, poručuje Milica Lekić, savjetnica za odnose sa javnošću u Ministarstvu prosvjete.

Svi vrtići širom zemlje aktivno podržavaju ovu akciju objavljujući na društvenim mrežama snimke raznih igara za roditelje i djecu predškolskog uzrasta, uz poziv roditeljima da podrže razvoj djece kroz igru kod kuće. Snimci se dijele i na društvenim mrežama Ministarstva prosvjete, UNICEF-a i Udruženja Roditelji koji su pokrenuli kampanju #IgrajSeDoma odmah po zatvaranju vrtića zbog borbe protiv koronavirusa u Crnoj Gori.

"Svaki drugi roditelj smatra da je briga o djeci predškolskog uzrasta kod kuće tokom krize COVID-19 izazov za roditelje. Kroz akciju #IgrajSeDoma želimo da im pružimo podršku da iskoriste ovo vrijeme da podstiču razvoj djece i sa njima grade još bliskiji odnos“, objašnjava Jelena Perović, koordinatorka komunikacija UNICEF-a u Crnoj Gori.

Ove nedjelje, dvije nove igre su aktuelne, a autori njihovih snimaka su vaspitačice iz Nikšića i Bara.

"Jedan od najboljih i najkreativnih načina da se djeca razonode je pravljenje pozorišne predstave sa sjenkama. Ova igra osim zabavne ima i obrazovnu vrijednost, jer dijete razvija mastu i jača koordinaciju pokreta. Kroz predstavu sa sjenkama možete s djetetom ispričati neku poznatu bajku ili basnu, a možete i podstaći djecu da sama osmisle priču i time ovu igru učine još kreativnijom i zanimljivijom", poručuje Jovana Papić, vaspitačica iz JPU "Dragan Kovačević" u Nikšiću.

Svi roditelji mogu saznati kako da s djecom naprave pozorišnu predstavu sa sjenkama kroz video snimak Jovane Papić.

Kako napraviti jedrenjak od stvari koje imate kod kuće? - naslov je video snimka Zorane Mišović iz JPU "Vukosava Ivanović Mašanović" u Baru.

„Snimak pokazuje kako lako i brzo, uz korisćenje materijala koje imamo u kući, svaki roditelj može pomoći djetetu da napravi jedrenjak. Istovremeno mu tako pruža priliku ne samo da se dobro zabavi, već i da razvija maštu dok ukrašava jedrenjak... Iskoristite ovo vrijeme, igrajte se s djecom i kreirajte zajedničke uspomene!“ poručuje Mišović.

Cilj akcije #IgrajSeDoma je pružanje podrške roditeljima djece predškolskog uzrasta da im tokom ove krize posvete dodatno vrijeme, pomognu im da se opuste i podstaknu njihov razvoj kroz razne vrste igara kod kuće.

 

(portal RTCG)

Podijeli na: