Sport

27.07.2020
279

VAŽAN DATUM U ISTORIJI KOTORSKOG SPORTA

Vaterpolo klub „Borac” je osnovan 26.jula 1969.godine,a inicijativu je dao Mirko Krašovec,koja se ne bi sprovela u djelo, da nije bilo Boža Gopčevića, tada jednog od rukovodećih ljudi u mjestu i „Jugopetrolu”. 

U prvoj takmičarskoj sezoni osvojeno je peto mjesto u Crnoj Gori,a za „Borac su tada nastupali golmani Milorad i Žarko Gopčević,zatim Labud,Branko,Zoran i Vasilije Gopčević,Mirko Krašovec,Đuro Avramović,Ratko Deretić,Slobodan Vukasović,Mato Pasinović i Slobodan Daković,a trener je bio Branko Marković. 

1970.godine „Borac” je prvi put osvojio titulu prvaka Crne Gore pod vođstvom trenera Trifuna Mira Ćirkovića,a na kvalifikacionom turniru Pava Županovića. 

Na kvalifikacionom turniru za ulazak u Drugu saveznu ligu u Banja Luci, klub iz Orahovca je osvojio prvo mjesto i postao drugoligaš,što je bio istorijski rezultat.

Ekipu je sa klupe predvodio Pavle Vičević i nakon povratka u Orahovcu je vaterpolistima priređen veličanstven doček.

Klub je 1971.godine dobio opštinsku nagradu 21.novembar. 

U „Borcu” sa ponosom ističu da je u njihovim redovima ponikao, na žalost rano preminuli Zoran Džimi Gopčević, legenda jugoslovenskog i svjetskog vaterpola.

2004.godine izašla je iz štampe knjiga” Plivački klub Borac,1969-1995”, autora Željka Avramovića,koji je od zaborava sačuvao brojne podatke iz istorije kluba.

Podijeli na: