Sport

09.05.2020
81

UCG:ANKETNO ISTRAŽIVANJE ZA FUDBALERE PRVE TELEKOM FUDBALSKE LIGE

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore organizovao je online anketno istraživanje za fudbalere 1. Telekom fudbalske lige Crne Gore.

Istraživanje je organizovano u cilju sagledavanja načina na koji crnogorski vrhunski sportisti-fudbaleri 1. Telekom fudbalske lige Crne Gore, starosti od 17 do 30 godina, održavaju sportsku formu u periodu od prekida svih takmičenja i grupnih treninga.

Radi spriječavanja širenja epidemije izazvane pojavom novog koronavirusa, došlo je do prekida svih takmičenja i klupskih treninga na globalnom nivou u svim sportovima.

Vrhunski sportisti su se suočili sa neophodnošću individualnog održavanja do tada postignute sportske forme, ali uz obavezno pridržavanje svih privremenih mjera propisanih u cilju zaštite od
širenja epidemije.

Tokom ovog perioda su se promijenili uobičajeni načini treniranja kao i mjesta određena privremenim mjerama na kojima se mogu obavljati individualni treninzi. Bez mogućnosti korištenja fudbalskog terena, sportskih sala i teretana, individualni trening svakog sportiste je najviše zavisio od lične trenažne sportske opreme i rekvizita, sopstvenog prostora adaptiranog za trening kao i lične motivacije za
vježbanje u aktuelnim uslovima.

Nadamo se da će ovo istraživanje dati korisne informacije o načinima na koje je moguće u aktuelnim okolnostima održavati i očuvati prethodno postignutu sportsku formu vrhunskih sportista.

Doc. dr Dragan Krivokapić je zahvalan svim fudbalerima i njihovim klubovima koji su iskazali zavidan stepen posvećenosti u realizaciji ovog jako značajnog istraživanja u osmišljavanju naučnih zaključaka, navodi se u saopštenju Univerziteta Crne Gore.

 

Podijeli na: