Sport

27.03.2020
1178

PREMINUO SLOBODAN KIĆOVIĆ

U 79. godini u Ohaju (SAD) je preminuo Slobodan Kićović, jedan od najboljih plivača Primorca i Crne Gore svih vremena. 

U Kotor je doselio sa 13 godina, iz Vasojevića, i ubrzo naučio plivati, a kasnije osvajati brojne titule i obarati rekorde u plivanju slobodnim stilom. U periodu od 1957. do 1960. bio je nepobjediv u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji u Crnoj Gori i Jugoslaviji. 

Bio je državni rekorder na 1.500 m slobodno, a uz to prvak na 100 i 400 m slobodnim stilom. 

Ostale su nezaboravne trke sa glavnim rivalima iz tog perioda, braćom Brinovec iz Kranja, kasnije Veljkom Rogošićem i drugim najboljim plivačima Jugoslavije. 

Krajem 1959.godine napušta Primorac i prelazi u Partizan. Kasnije je bio član Crvene zvezde. 

Karijeru je završio u Jadranu iz Herceg Novog.

Osim plivanja igrao je i vaterpolo, ali je punu afirmaciju doživio kao plivač pa je na Olimpijadi u Rimu 1960. plivao na 1.500 m slobodno i stigao do polufinala, kao i u štafeti 4x200 m slobodno (Mušnjak, Brinovec, Pirc i Kićović). 

Daleke,1959.godine Slobodan Kićović na 200 m slobodno postigao je najbolje vrijeme u Evropi.

Tokom duge karijere, posvećene sportu, Slobodan Kićović je radio kao trener u više klubova. Posljednjih  decenija živio je u Kotoru i Ohaju gde je i preminuo. 

Prema svojoj želji pokojni Slobodan Kićović će biti kremiran u Ohaju, a njegov pepeo biće na tri mjesta. U Ohaju pored supruge, Slatini kod Andrijevice i u zalivu Boke Kotorske. 

Matični klub Slobodana Kićovića, Primorac, izražava žaljenje povodom smrti nezaboravnog sportiste i saosjeća sa porodicom plivača koji je obilježio značajan dio istorije kotorskog kluba.

Podijeli na: