Sport

24.11.2021
148

BOŠKOVIĆ: CRNA GORA NA SVJETSKOJ MAPI SKYRUNNINGA

Zahvaljujući učešću naše sugrađanke Miluše Bošković na Evropskom prvenstvu u skyrunningu, Crna Gora je postala dio Svjetske federacije ovog veoma zahtjevnog sporta.

 Popularna Mila je minulog vikenda učestvovala na šampionatu Starog kontinenta u Portugalu,koje je u svom programu imalo dvije trke na 35 i 65 kilometara.

 Boškovićeva je nastupila na dužoj distanci,koja podrazumijeva i šest i po hiljada metara uspona i u veoma jakoj konkurenciji takmičara iz cijele Evriope, zauzela visoko 12.mjesto.

 „Još 2015.godine počela sam da nastupam na ovakvim i trkama sličnog formata,a 2017.godine pobijedila sam u takmičenju Skyrunning lige Srbije.

Ove godine sam pobijedila na veoma teškoj trci na Prokletijama, u dužini od 50 kilometara i taj trijumf mi je omogućio da se plasiram na Evropsko prvenstvo,tako da je Crna Gora debitovala na ovom šampionatu.

Skyrunning je nebesko trčanje,ne obično po planinskim stranama,već po djelovima, koji su strmi i tehnički opasni i gdje ima puno visinske razlike.

Zahvaljujem se Skyrunningu Srbije i Crne Gore, od kojih sam i dobila poziv za učešće, prije dva mjeseca.

Trebalo je dosta paprirologije srediti za nastup,ali nekako smo timski sve to završili.

Ovo je izuzetno teška trka,na startu je bilo 50-tak takmičara,ali dosta ih je odustalo, jer je teren mnogo opasan.

Dominirali su učesnici iz Norveške, Španije i Italije“,podijelila je utiske, za naš program Boškovićeva i objasnila šta konkretno znači da je Crna Gora sada član Svjetske skyrunning federacije.

 „Crna Gora je prvi put na mapi svjetskog  skyrunninga zahvljujući mom učešću na ovom takmičenju,ja sam bila i na zvaničnom otvaranju i velika je privilegija predstavljati svoju zemlju na jednom ovakvom skupu.

Uz podršku Nacionalne turističke organizacije i opština, moći ćemo da organizujemo evropska i svjetska takmičenja“,kazala je Bošković i poručila da je na kraju svega, ipak najvažnije ostati zdrav i proći trku bez povreda.

 Govoreći o planovima za ubuduće,rekla je da se nada nastupu na Svjetskom skyrunning prvenstvu, naredne godine u Italiji. 

Podijeli na: