Sport

28.06.2020
131

SJEĆANJE-OTIŠAO JE LEGENDARNI TRENER IVAN ZUBER

Juče je sahranjen naš sugrađanin Ivan Zuber, jedan od najvećih plivačkih trenera na tlu bivše Jugoslavije, preko 20 godina trener poznatog italijanskog kluba “Roma“ i savjetnik Italijanske plivačke federacije, legendarni trener Plivačkog kluba “Jadran” .

Ivan Zuber je rođen je u Splitu  24. januara  1931. godine, od oca Lala i majke Anastasije Gregović. Završio je prednjačko-trenersku školu DIF u Beogradu i VSFO u Zagrebu (1948-1951). Visoku međunarodnu kategoriju (profesuru) i licencu stručnjaka FIN-e stiče u Rimu 1972. godine.

Bavio se plivanjem od 1946.godine i to kao član PK “Kotor” , PK “Mornar” iz Splita  i PK “Jadran” . Od 1948. postaje dugogodišnji višestruki šampion i rekorder Republike Crne Gore i pobjednik tri tromeča Crna Gora, BiH i Makedonija, na svim disciplinama kraula. Bio je omladinski prvak Jugoslavije na 100 m (1949 g.) i više puta član državne reperezentacije. Bio je i kandidat za Olimpijske igre u Helsinkiju (1952), ali zbog bolesti nije uzeo učešće.

Trenerski posao započinje  1949.godine. Od 1957.godine postaje aktivni profesionalni trener i selektor u PSCG i PK “Jadran”, a savezni je trener ženske reprezentacije Jugoslavije bio je od 1958. do 1965.god. Pod njegovim rukovodstvom “Jadranova” plivačka ekipa postiže najveće uspjehe u istoriji kluba. Njegove tada najbolje plivačice bile su: Čamdžic, Bajković, Golubin, Andrić, Stanišić, Katurić, Madžar i Klisura i plivači Marić, Terzović, Kićović, Perišić, Zelić i Tušup, koji redom osvajaju titule državnih prvaka i rekordera Jugoslavije – individualno i u štafetama. Natalija Bajković je bila prva apsolutna prvakinja države u istoriji crnogorskog plivanja, Zagorka Golubin je prva jugoslovenka koja pliva “delfin tehnikom” 1959. godine, a Tia Čamdžić svojim rezultatom u istoj  tehnici (na 100 m) 1960.godine osvaja treće mjesto u Evropi i sedma na svijetu po službenim rang listama. Prof. Zuber uvodi po prvi put u jugoslovenskoj praksi gimnastičke dopunske i korektivne pripreme na suvom sa očigledno velikim uspjehom. Osvaja savezna klupska prvenstva 1958, 1959. i 1960. godine u ženskoj konkurenciji, juniorska prvenstva 1959.i 1960. godine i apsolutno prvenstvo Jugoslavije (1959.g).

Kao trener reprezentacije Jugoslavije učestvuje i na Olimpijadi u Rimu 1960. godine, a najveći uspjesi su mu pobjede nad Italijom u Splitu (1959.g.) i Herceg Novom (1960.g.) i nad japanskom reprezentacijom na tro-meču SSSR, Japan i Jugoslavija održanom u Mostaru 1961.god.

Na osnovu međunarodnog sporazuma između PSJ i Plivačke Federacije Italije (FIN), od  1966 – 1983. god. odlazi na rad kao trener i šef stručnog štaba A.S.”Roma” iz Rima. Kao stručni savjetnik FIN i “Rome”, angažovan je bio sve do 1986., dakle punih 20. god. Po direktivi FIN-a, obavljao je i dužnost tehničkog direktora A.N.”Rari Nantes” iz Peruđe (od 1976. do 1982.godine).

Prof. Zuber je bio savezni trener Italije 14 godina i direktor škole CONI-a (Italijanski Olimpijski Komitet) za stručno osposobljavanje instruktorskih i trenerskih kadrova središnjih regija Italije (od 1977-1982.god.). U toku rada, sa A.S. “Roma” i Rari Nantes osvaja sedam saveznih apsolutnih šampionata Italije, zatim 13 regionalnih kupova i 12 saveznih klupskih prvenstava u omladinskoj i kadetskoj  kategoriji.

Pod njegovim stručnim nadzorom stasa 29 plivačkih šampiona Italije, nekoliko desetina  reprezentativaca, dva svjetska rekordera, četiri mediteranska prvaka, dva Evropska rekordera, šest olimpijskih finalista, dva studentska vice šampiona na Univerzijadama u Moskvi i Zagrebu , te više kadetskih i omladinskih prvaka Evrope. Sa reprezentacijom Italije, njegovi najzapaženiji trenerski uspjesi su dvije pobjede nad Istočnom Njemačkomi to 1978. god. (Berlin) i 1979. god. (Pesaro), kao i pobjede na tromečima u Madridu 1980. i četvoromeču u Đenovi 1982. Godine.

Po povratku iz inostranstva, prof. Zuber obavlja dužnosti saveznog trenera i ko-selektora SFRJ, republičkog selektora i tehničkog direktora, kao i trenera PVK “Jadran” (Herceg Novi). Rukovodi prvim republičkim kursevima za osposobljavanje instruktorskog kadra i formira sada već afirmisane strunjčake.  Plivačka ekipa “Jadrana” se, nakon dugogodišnje stagnacije – za svega nekoliko godina, ponovo vraća na veliku scenu tada  jugoslovenskog kvalitetnog plivanja. Tako 1990/91.  klub stiže do trećeg mjesta u SFRJ. Vođa je i trener reprezentacije Jugoslavije na Balkanijadi u Obrenovcu, gdje državna ekipa prvi put u istoriji ovog značajnog međunarodnog takmičenja, osvaja prvo mjesto.

Prof. Zuber nastavlja sa profesionalnim radom u klubu, stvarajući i dalje brojne apsolutne i omladinske prvake i rekordere i osvaja klupska prvenstva.  Postaje, uz ostalo i predsednik Odbora za plivanje PVS CG  i potpredsednik PS SCG. Vođa je i trener plivačke reprezentacije SRJ na Olimpijskim igrama u ATLANTI 1996.god.  Vođa je i trener reprezentacije SRJ na Svjetskom prvenstvu u Rimu 1994.god. zatim na Svjetskom prvenstvu u malim bazenima u Rio de Žanieru 1995. na Mediteranskim igrama u Bariju 1997. (i na svim Balkanijadama gde su učestvovali njegovi plivači – gotovo neprekidno.

Pod njegovim vođstvom u ovom periodu, pored mnogih drugih, ističu se posebnim talentom i rezultatima višestruke prvakinje i rekorderke Republike Crne Gore i SRJ: Duška Radan, dvostruka Olimpijska reprezentativka (1996. i 2000.godine),  višegodišnja reprezentativka i istaknuti sportista Danijela Đikanović, te višestruki omladmski i apsolutni šampion i rekorder Crne Gore i SRJ Matija Jauković.

Prof. Zuber prestaje sa profesionalnim trenerskim radom i stručnim funkcijama u plivačkim organizacijama na kraju takmičarske sezone 2004. godine.  Bio je direktor i osnivač Međunarodnog plivačkog mitinga “MONTENEGRO MIMOZA KUP”, uvrštenog u stalni kalendar manifestacija Evropske plivačke lige (LEN). Ova izvanredna manifestacija održava se svake godine u februaru, neprekidno  od 1996.godine, a ujedno je i Otvoreno apsolutno prvenstvo Republike Crne Gore.

Radio televizija Herceg Novi

 

 

 

Podijeli na: