Politika

28.03.2020
68

URA PREDLAŽE PRIVREMENO UKIDANJE PDV-a ZA LJEKOVE, BRAŠNO, ULJE, HLEB I ŠEĆER

Građanski pokret URA uputio je novi predlog Vladi, kojim se privremeno ukida naplata poreza na dodatnu vrijednost (PDV) za osnovne životne namirnice i sve ljekove.

“Predlažemo da se osnovne životne namirnice, poput mlijeka, brašna, hljeba, masti, ulja i šećera, kao i svih ljekova (uključujući i ljekove koji se upotrebljavaju u veterini), oporezuju po stopi od 0%, za vrijeme trajanja krize izazvane Korona virusom. Uvođenjem tih, privremenih mjera, značajno bi se ublažili finansijski problemi brojnih građana i uvećala njihova kupovna moć, šta je od posebnog značaja tokom trajanja ove zdravstvene krize. Takođe, usvajanjem ovih mjera spriječilo bi se i uvećanje cijena navedenih proizvoda, koje je nažalost uočeno u brojnim crnogorskim opštinama“, ukazali su u pokretu URA.

URA je istakla da se navedeni proizvodi obračunavaju po sniženoj stopi od 7%, zbog čega bi privremeno umanjenje navedene stope PDV-a “bilo malo odricanje države, a velika pomoć najugroženijim građanima Crne Gore“.

“Finansijska situacija brojnih porodica u Crnoj Gori je, nažalost, i bez pojave Korona virusa izuzetno teška. Desetine hiljada naših sugrađana/ki su u stanju socijalne potrebe, dok oni sa minimalnim zaradama ili jako niskim penzijama jedva “sklapaju kraj sa krajem“. Zbog toga bi uvođenje ovih mjera i privremeno umanjenje cijena osnovnih životnih namirnica i ljekova predstavljalo čin solidarnosti sa onima koji su najugroženiji i kojima je pomoć države danas najpotrebnija“, ukazali su u pokretu URA.

URA je u proteklih mjesec dana predložila set mjera Vladi Crne Gore, od kojih su mnoge usvojene na sjednicama koordinacionih tijela Vlade.

 

(Građanski pokret URA MEDIJSKI TIM)

Podijeli na: