Politika

11.04.2020
98

SDP: DRŽAVA DA SUBVENCIOINIRA 70 ODSTO TROŠKOVA ZAKUPA ZA SVE UGOSTITELJE

Socijaldemokratska partija Crne Gore (SDP) će predložiti da država subvencionira 70% troškova zakupa za sve ugostitelje koji imaju potpisane i notarski ovjerene ugovore o zakupu za prostor u kojima se vrši ugostitejska djelatnost. To su veliki fiksni troškovi a činjenica da je odlukama Ministarstva zdravlja djelatnost zabranjena nameće obavezu da se pokrije dio ovih troškova. Ovom mjerom bi se značajno olakšao položaj preko tri hiljade ugostitelja u kojima radi značajan broj građana Crne Gore.

I pored dijela dobrih rješenja jasno je da mjere definisane za zatvorene djelatnosti, prije svih ugostiteljstvo, ne mogu obezbijediti stabilnost u ovom sektoru, nastavak poslovanja, kao i opstanak dobrog dijela ugostitelja i njihovih zaposlenih. Ovo posebno dobija na značaju ako se zna da je jedan dio zaposlenih u zatvorenim djelatnostima radio u sivoj zoni. Bez obzira na taj momenat i o ovom dijelu zaposlenih se posebno mora voditi računa.

Subvencioniranjem dijela minimalne zarade i poreza i doprinosa poslodavac teško može pokriti stvarni trošak zaposlenog u ugostiteljstvu a da ne govorimo o tome koliki su dodatni prihodi svih zaposlenih u ovoj branši prije svih konobara kada objekat normalno radi. Da li su se kreatori mjera pitali kako obezbijediti da ugostitelji i njihovi zaposleni prežive? Da obezbijede egzistenciju svojih porodica, plate stanarine i brojne druge obaveze? Reklo bi se da nijesu ili makar ne u dovoljnoj mjeri. Uvažavajući činjenicu da imamo nekoliko hiljada zaposlenih u sektoru ugostiteljstva smatramo neophodnim da se mjere za ugostiteljstvo dodatno koriguju a dodatne mjere mora pratiti i odgovarajući set mjera sa lokalnog nivoa koji se mora odnositi na ukidanje obaveza plaćanja svih dažbina prema opštinama i opštinskim preduzećima na određeni vremenski period.

Cijenimo da su dodatne mjere neophodne kako bi ukupni paket imao efekta i predstavljao dobar osnov da najveći dio poslodavaca u zatvorenim djelatnostima sačuva poslovanje i održi kontinuitet u broju zaposlenih, navodi se u saopštenju koje potpisuje portparol  i član Predsjedništva SDP-a Mirko Stanić.

Podijeli na: