Politika

12.11.2020
509

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST DEMOKRATA (12.11.)

Imajući u vidu da je javnost opterećena zlonamjernim konstrukcijama pojedinih adresa u vezi odlaganja sjednice Skupštine Crne Gore za 2. decembar 2020. godine, dužni smo, kao politički subjekt, koji se saglasio sa svim ostalim klubovima poslanika, u cilju objektivnog informisanja građana prezentovati dodatna pojašnjenja.

Parlamentarna većina u Skupštini Crne Gore koja treba da izglasa novu Vladu, suočava se sa problemima usljed činjenice da je nekoliko poslanika zaraženo virusom COVID-19 i time spriječeno da prisustvuje sjednicama. Kako bi prevazišli nastali problem, Kolegijum predsjednika Skupštine Crne Gore predložio je izmjene i dopune Poslovnika kojima se omogućava i elektronsko glasanje, dakle, bez fizičkog prisustva.

Da bi se usvojile neophodne izmjene Poslovnika potreban je kvorum na sjednici na kojoj će se te izmjene i dopune izglasavati. Kako je nekoliko poslanika parlamentarne većine onemogućeno da prisustvuje, to se kvorum može obezbijediti jedino prisustvom parlamentarne opozicije.

Tako je prvobitno dogovoreno konsenzusom svih predsjednika poslaničkih klubova da se 23. novembra 2020. godine na Cetinju održi posebna sjednica na kojoj će se usvojiti neophodne izmjene i dopune Poslovnika, a potom 24. novembra održati sjednica na kojoj će se izabrati nova Vlada Crne Gore.

U međuvremenu, parlamentarna opozicija je zatražila da se sjednica na kojoj će se izabrati Vlada ne održava od 24. do 1. decembra 2020. godine. Takođe, naknadno je utvrđeno da je potreban rok kako bi se izmjene i dopune Poslovnika koje se usvoje 23. novembra 2020. godine na Cetinju objavile u Službenom listu Crne Gore i tako stupile na snagu, što je preduslov za njihovu primjenu.

Zato je, u datim okolnostima kao dan održavanja sjednice za izbor nove Vlade Crne Gore određen najraniji mogući i to 2. decembar 2020. godine.

Da je parlamentarna većina odbila zahtjev parlamentarne opozicije za odlaganjem sjednice, došla bi u situaciju da ostane bez kvoruma za izmjenu i dopunu Poslovnika, pa bi time u znatno dužem vremenskom periodu zbog virusom zaraženih nekoliko poslanika vlasti onemogućila izglasavanje Vlade.

Da se sjednica Skupštine Crne Gore održi 2. decembra 2020. godine, dogovor je svih šefova klubova poslanika vlasti i opozicije.

Podijeli na: