Politika

10.02.2020
346

SAOPŠTENJE LIBERALNE PARTIJE CRNE GORE

Liberalna partija ukazuje na veliko kršenje ljudskih prava i sloboda za vrijeme vjerskih obreda u organizaciji SPC u Crnoj Gori, kada se satima blokiraju vitalne saobraćajnice i bulevari gotovo svakodnevno, kako u primorskom, tako i u središnjem i sjevernom dijelu države i ugrožavaju osnovne slobode kretanja naših građana/ki i gostiju, koje se po crnogorskom Ustavu, članovi: 6,24,39 mogu samo privremeno ograničiti za vrijeme proglašenog ratnog ili vanrednog stanja. 

Krše se i mnogi zakoni i Deklaracije u oblasti ljudskih prava i sloboda a veoma brine potpuna nemoć i ćutanje državnih institucija, posebno Uprave policije, državnog tužilaštva, ombudsmana, Ministarstva saobraćaja i pomorstva. Veoma brine i šutnja političkih partija i nevladinog sektora koji ne reaguju na blokade vitalnih crnogorskih saobraćajnica i bulevara a posebno Vlade koja mora građanima/kama da obezbijedi sigurnost, slobodu kretanja i život dostojan čovjeka.Sve je ovo već viđeno,u manjoj mjeri od  gotovo istih protagonista u izbornoj 2016.godine kada je mjesecima bila blokirana glavna saobraćajnica u Glavnom gradu Podgorici, bulevar Svetog Petra Cetinjskog i na njemu izgrađeno šatorsko naselje, a slično se ponavlja i u izbornoj 2020. godini.

Liberalna partija u potpunosti podržava pravo mirnog okupljanja, shodno Zakonu, na mjestu koje ne ugrožava slobodu kretanja ostalih građana/ki Crne Gore i gostiju. Apelujemo na SPC da Crnoj Gori omogući normalan život u kontinuitetu, a zahtijevamo od državnih institucija da konačno počnu da rade svoj posao. Poznato je da “Crnogorci ne ljube lance”, a kada nam je ugroženo jedno od  osnovnih ljudskih prava-sloboda kretanja i sve ostale slobode su ugrožene.

 (Saopštenje Liberalne partije Crne Gore)

Podijeli na: