Politika

05.11.2021
249

SAOPŠTENJE HGI: PREMIJER PLENKOVIĆ IZRAZIO ZAHVALNOST I ISKAZAO SNAŽNU POTPORU HGI-JU I HNV-U

Premijer Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković primio je juče u posjetu predstavnike Hrvata u Crnoj Gori, predsjednika Hrvatske građanske inicijative Adrijana Vuksanovića i predsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća Zvonimira Dekovića. Na sastanku su učestvovali i ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman, predsjednica Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske u Hrvatskom saboru Zdravka Bušić i državni sekretar u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Zvonko Milas.

Premijer Plenković zahvalio je Dekoviću i Vuksanoviću na svemu što rade kako bi se očuvao položaj i identitet hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori, a koja snažno doprinosi i kvalitetnim odnosima dvije države, Republike Hrvatske i Crne Gore. Predsjednik Vlade Andrej Plenković je kazao da će Hrvatska svak put odlučno reagovati ako se bude ugrožavao identitet Hrvata u Crnoj Gori ili njihova sigurnost, kao i to da hrvatska Vlada ima trajnu obavezu brinuti o hrvatskoj zajednici u Crnoj Gori.

Vuksanović i Deković su izrazili zadovoljstvo čvrstim vezama s državnim vrhom Republike Hrvatske i intenzivnom i redovnom komunikacijom s predstavnicima Vlade, kao i saradnji na zajedničkim projektima koji su od interesa za status hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori. U tom smislu razgovaralo se o projektima koji se provode kroz Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a koji su posebno važni za očuvanje kulturnog i jezičnog identiteta hrvatske zajednice u Crnoj Gori.

Deković i Vuksanović su premijeru Plenkoviću prenijeli informacije o aktuelnoj političkoj situaciji, kao i brojnim aktivnostima koje zajednica provodi na jačanju položaja Hrvata i njihovog političkog života u Crnoj Gori, posebno nakon prošlih parlamentarnih izbora i promjena koje su se desile.

Na sastanku se govorilo i o Domu kulture u Donjoj Lastvi, koji je značajno mjesto za kulturni i društveni život hrvatske nacionalne manjine u Boki kotorskoj, a i šire.

"Hrvatska je spremna pomoći u širenju njegovih kapaciteta i postizanju trajnog rješenja njegovog imovinsko-pravnog statusa. Hrvatska će nastaviti pomagati rad Radio Dux stanice, čiji hrvatski manjinski program ima posebnu važnost za očuvanje, rad i povezanost hrvatske zajednice u Crnoj Gori", poručili su iz Vlade Republike Hrvatske.

Na kraju sastanka, koji je trajao skoro dva sata, Adrijan Vuksanović je poklonio predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću Lekcionar iz 1166. godine, koji je HNV štampao prošle godine.

Premijer Plenković je dao upute najbližim saradnicima da se dogovori sa susreta konkretiziraju i da se odmah krene u realizaciju.

Sastanak čelnika hrvatske nacionalne zajednice u Crnoj Gori s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske je pokazatelj da Hrvatska ne samo što vodi računa o Hrvatima izvan njenih granica, već i cijeni zalaganje i nastojanje onih koji čuvaju, brane i njeguju hrvatski identitet.

Saopštenje Hrvatske građanske inicijative

Podijeli na: