Politika

19.07.2022
1735

REAGOVANJE POTOMAKA RAVNOGORSKOG POKRETA IZ GRBLJA NA SAOPŠTENJE DPS-A

Prenosimo reagovanje na saopštenje Demokratske partije socijalista (DPS KOTOR: ODRŽAN PARASTOS ZLOČINCU DRAGOLJUBU MIHAILOVIĆU, U ORGANIZACIJI CRKVE SRBIJE, DRSKI ŠAMAR ANTIFAŠISTIČKOM NASLJEĐU CRNE GORE, objavljeno 17. jula 2002. godine) koje je u ime potomaka ravnogorskog pokreta iz Grblja Radio Kotoru proslijedio Ljubo Nikaljević.

Reagovanje prenosimo integralno. 

ODGOVOR NA SAOPŠTENJE DPS-a KOTOR POVODOM PARASTOSA STRADALIM GRBLJANIMA I NJIHOVOG KOMANDANTA ĐENERALA MIHAILOVIĆA U DRUGOM SVJETSKOM RATU 

Poštovana gospodo, 

Članovi DPS-a Kotor,

Kada želite da pričate o đeneralu Draži Mihailoviću i o njegovim saborcima, prvo morate da se vratite u đačke klupe i da ponovo prelistate istorijske čitanke. 

Kada ste pisali saopštenje povodom parastosa, a u kome ste nazvali đenerala Dražu Mihailovića i njegove saborce "izdajnicima", trebalo je da se zapitate vrijeđate li Vaše sadašnje članove kojima su preci bili sa Dražom rame uz rame. 

Da li znate koliko je Dražinih saboraca, a naših predaka strijeljano i bačeno u jame, većina ih je bila živa zatrpana leševima i tako umirala danima, od Kamniških Bistrica, preko Zidanog Mosta, Lijevča polja, Majevca i Bara. 

Da li je to za Vas genocid i zločin? 

Da li znate koliko je majčinskih i sestrinskih suza proliveno za ovih 76 godina? 

Oplakivale su svoje sinove, braću, ujake i stričeve. Od Bara do Kamniških Bistrica stradalo je 498 ljudi samo iz Grblja! 

Da li Vas te smrti imalo dotiču? 

Ostale su 382 udovice, samo iz Grblja da podižu djecu, čuvaju porodično ognjište i pominju svoje umrle. 

Znate li da je većina stradalnika bila starosti od 15 do 25 godina? 

Da li je za Vas zločin strijeljanje 79 Grbljana u Starom Baru? 

Ne piše nigdje da su počinili bilo kakav zločin od Grblja do Bara. 

Zar stvarno mislite da nemamo pravo da tim mučenicima pravimo parastose i sjećamo ih se kako dolikuje?!

Sjećamo se, gospodo i Grbljanina kapetana Đura Ivetića koji je bio na čelu Bokeške brigade 1943. godine kada je u Kotoru ubijeno više okupatora nego na Sutjesci!

Ovo saopštenje ne pišemo da bi se sa Vama dopisivali preko novina jer nam je to čak i ispod dostojanstva. 

Samo hoćemo da Vam skrenemo pažnju da se manete takvih saopštenja i političkih cirkusa koji su Vam postali navika. 

Ostavite na miru naše svete kosti da počivaju tamo gdje su, a mnogima se ne zna groba. Oni su naša svetinja i mi ćemo ih se sjećati i praviti im parastose dok je svijeta i vijeka, a vi se okrenite i pomognite ovim Vašim saborcima što se svakodnevno njima pune policijske marice, državne sudnice i istražni zatvori. 

VELIKI POZDRAV POTOMCI PRIPADNIKA RAVNOGORSKOG POKRETA IZ GRBLJA

Podijeli na: