Politika

24.06.2020
106

RASPISIVANJEM IZBORA POČELI ROKOVI ZA IZVRŠAVANJE OBAVEZA

Raspisivanjem izbora počeli su rokovi za organe vlasti koji su dužni da izvršavaju obaveze propisane Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, kazali su iz Agencije za sprječavanje korupcije (ASK).

Iz ASK-a su podsjetili da je Predsjednik Crne Gore raspisao izbore za poslanike u Skupštini Crne Gore i odbornike u skupštinama opština Andrijevica, Gusinje, Budva i Kotor, za 30. avgust.

“Odlukom o izmjeni Odluke o raspisivanju izbora u Skupštini opštini Tivat je određeno da 30. avgust bude i datum održavanja izbora za odbornike te lokalne samouprave”, naveli su iz ASK-a.

Prema njihovim riječima, danom raspisivanja izbora su počeli da teku rokovi za organe vlasti koji su obavezni da izvršavaju obaveza propisane Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, koje se odnose na transparentnost upotrebe javnih resursa u periodu trajanja izborne kampanje.

“Propisano je da budžetske potrošačke jedinice sedmodnevno izvještavaju, odnosno objavljuju analitičke kartice sa svih računa koje imaju u svom posjedu, da Ministarstvo finansija i opštine objavljuju izvode iz državnog i lokalnog trezora i analitičke kartice o potrošnji budžetske rezerve”, podsjeća se u saopštenju.

Iz ASK-a su kazali da je propisano da Ministarstvo rada i socijalnog staranja objavljuje podatke o raspodjeli socijalnih davanja, a da su svi organi dužni da dostavljaju Agenciji odluke o zapošljavanju koje su donijete u skladu sa radnim propisima, koje se objavljuju na sajtu Agencije.

Prema njihovim riječima, zakonom su propisane i zabrane, odnosno ograničenja za obveznike, od kojih je određen broj zabrana na snazi od dana raspisivanja izbora (za razliku od zabrana koje važe u toku cijele izborne godine ili u kontinuitetu).

“Od dana raspisivanja izbora je na snazi ograničenje mjesečne potrošnje budžetskih potrošačkih jedinica, zabrana korišćenja prostorija pod neravnopravnim uslovima, ograničenje zapošljavanja na određeno”, navodi se u saopštenju.

Iz ASK-a su kazali da su propisane obaveze i zabrane za političke subjekte kojima bude potvrđena izborna lista ili koji započnu kampanju prije potvrđivanja izborne liste, a sve u interesu unaprjeđenja integriteta i transparentnosti prikupljanja i trošenja sredstava za izbornu kampanju.

“Kompletan popis obaveza i zabrana za političke subjekte sa kalendarom izvršavanja zakonskih obaveza će biti objavljen u Planu kontrole i nadzora, koji je Agencija dužna da donese u zakonskom roku od deset dana od dana objavljivanja odluke o raspisivanju izbora”, dodaje se u saopštenju.

ASK će, kako su kazali, pažljivo pratiti izvršenje navedenih zakonskih obaveza, kontinuirano davati obveznicima smjernice, savjete i mišljenja u vezi sa primjenom zakona, a u slučaju njegovog neizvršavanja pokretati zakonom predviđene postupke.

 

Podijeli na: