Politika

21.03.2020
39

POSLANICI EVROPSKOG PARLAMENTA TRAŽE DA EU UKINE ZABRANU IZVOZA MEDICINSKE OPREME ZA ZAPADNI BALKAN

Grupa poslanika Evropskog parlamenta među kojima i član Odbora za spoljnu politku EU i poslanika ALDE saveza liberala Ilhan Kjučjuk, uputili su zahtjev predsjednici Evropske Komisije Ursuli von der Lajen. Oni su tražili da EU i Evropska Komisija proširi svoj paket pomoći državama članicama u borbi protiv korona virusa COVID 19 i na države Zapadnog Balkana kojima je više nego ikada potrebna solidarnost.

Nedavna ograničenja izvoza medicinske opreme mogla bi imati ozbiljne posledice za Zapadni Balkan. Zdravstveni sistemi u ovim zemljama su uglavnom manje razvijeni u odnosu na EU, zbog čega građani država Zapadnog Balkana imaju veliku potrebu za zaštitu i pomoć od strane EU, poručili su poslanici Evropskog Parlamenta.

U pismu predsjednici Evropske Komisije koje potpisuju, osim poslanika liberala Kjučjuka, i evropski poslanici Lukas Mandl, Viola von Cramon-Taubadel i Andrei Kovatchev, tražili su da EU izuzme Zapadni Balkan od restrikcija na izvoz medicinske opreme u doba krize, kao što su izuzete i druge države koje nijesu dio EU, Velika Britanija, Island, Lihtenštajn, Norveška, Francuska, Švajcarska. Oni su poručili da se Zapadni Balkan solidarisao sa EU u problemima migrantske krize i izbjeglica, te da i EU mora da pokaže solidarnost kada države regiona imaju svoje izazove i probleme.

Poslanici Evropskog Parlamenta zaključuju da je pandemija problem svih i utiče na živote svih ljudi, te da se i građani Zapadnog Balkanu osjećaju kao Evropljani i da tu ne smije biti razlika te da je zajednička akcija u pandemiji jedino rješenje.

Podsjećamo, Crna Gora je, kako je saopšteno iz Vlade, u u pregovorima sa EU kako bi pronašla zajednički način kako da se novac iz trenutnih programa EU preusmjeri za borbu protiv koronavirusa, što je potvrdio i šef delegacije EU u Podgorici, Aivo Orav. Ovakvi napori poslanika Evropskog Parlamenta biće značajan doprinos u takvim iskoracima.

 

SAPOŠTENJE POSLANIKA EVROPSKOG PARLAMENTA IZ ALDE SAVEZA LIBERALA

 

Podijeli na: