Politika

08.11.2021
414

MILANOVIĆ: ZALAGAĆEMO SE ZA PROMOCIJU I PRAVA HRVATA U CRNOJ GORI

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predstavnike hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori Adrijana Vuksanovića, predsjednika Hrvatske građanske inicijative i Zvonimira Dekovića, predsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore. Ovo je treći sastanak predsjednika Milanovića u posljednjih skoro godinu dana, s vodećim ljudima HGI - ja i HNV - a, što svjedoči o intenzivnim i kvalitetnim relacijama državnog vrha Republike Hrvatske i institucijama Hrvata u Crnoj Gori, navodi se u saopštenju Hrvatske građanske inicijative.

Vuksanović i Deković su informisali predsjednika Milanovića o svim aktuelnostima vezanim za život i rad hrvatske zajednice, kao i problemima sa kojima se suočavaju. Predsjednik Milanović je istakao puno razumijevanje za položaj Hrvata u Crnoj Gori s aspekta političkog i društvenog trenutka u kojem se nalaze. Vuksanović je zahvalio Zoranu Milanović na otvorenoj potpori koju je iskazao pred prošle izbore u Crnoj Gori, kao i na tome što je ta potpora nastavljena sve ovo vrijeme, a što je izuzetno važno za one koji vode politiku Hrvata na crnogorskoj političkoj sceni.

Delegacija Hrvata je aktualizirala i temu Doma kulture u Donjoj Lastvi, kojeg je predsjednik posjetio prošle godine, kao i pritiscima sa kojima se suočavaju od strane novih vlasti. Predsjednik Republike Hrvatske rekao je izaslanstvu Hrvata iz Crne Gore da uvijek mogu računati na njegovu potporu i da su uvijek dobrodošli u njegov kabinet kako bi podržao i konkretizovao pomoć koja im je potrebna. On je pokazao i izuzetno dobro poznavanje prilika u Crnoj Gori, s posebnim akcentom na položaj hrvatske manjine.

Milanović je izrazio razumijevanje za problematiku sa kojom se suočavaju Hrvati u Crnoj Gori. Iz Kabineta predsjednika je saopšteno da Republika Hrvatska pridaje veliku važnost položaju Hrvata u toj zemlji, te da će se nastaviti zalagati za promociju i zaštitu njihovih prava. Tokom sastanka bilo je riječi i o važnosti daljnjeg razvijanja prijateljskih odnosa dviju susjednih i savezničkih zemalja, a u čemu važnu ulogu ima i hrvatska manjina u Crnoj Gori.

 Sastanku je prisustvovao je  savjetnik predsjednika za vanjsku politiku Neven Pelicarić.

 FOTO: Kabinet predsjednika Republike Hrvatske / Dario Andrišek

 

(Saopštenje – HGI)

Podijeli na: