Politika

23.06.2020
1966

MILANOVIĆ I ĐUKANOVIĆ OBIŠLI KOTOR

Ulaskom u NATO i pregovaranjem s Evropskom unijom (EU) Crna Gora je jasno i nepovratno izabrala karakter zapadnih demokratija, ocijenio je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović. 

On je, tokom današnjeg susreta s predsjednikom parlamenta Ivanom Brajovićem rekao da nije slučajno što u Crnu Goru dolazi brzo po preuzimanju dužnosti. 

"Vi ste država koja je donijela dobre odluke i to na vrijeme. Ulaskom u NATO i pregovaranjem sa Evropskom unijom, jasno i nepovratno izabrali ste karakter zapadnih demokratija", istakao je Milanović.

On je naglasio da Evropska unija predstavlja najbolje okruženje za naše države i da je to društvo u kojem će Hrvatska rado vidjeti Crnu Goru što prije, kao prvu državu članicu u nekom sljedećem vidljivom razdoblju.

Brajović je tokom susreta rekao da ova posjeta predstavlja još jednu potvrdu dobrih bilateralnih odnosa između dvije države, kao i jasnu podršku Crnoj Gori na njenom integracionom putu.

On je zahvalio Republici Hrvatskoj na pomoći u ispunjavanju naših strateških vanjskopolitičkih ciljeva, u čemu je veliku ulogu imala sadržajna saradnja dva parlamenta.

"Podrška Hrvatske je bila još značajnija imajući u vidu da dolazi od susjedne prijateljske zemlje, koja je svoje predsjedavanje Savjetom Evropske unije, u izazovnim vremenima, ipak uspjela da posveti i politici integracija država Zapadnog Balkana u Uniju“, istakao je Brajović.

Tokom susreta bilo je riječi o trenutnim zdravstvenim i ekonomskim izazovima, uz uvjerenje da će ih Crna Gora i Republika Hrvatska uspješno savladati.

Sastanku su prisustvovali potpredsjednik Skupštine Branimir Gvozdenović, kao i poslanik Adrijan Vuksanović.  

Predsjednik Hrvatske Milanović je sa domaćinom, predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, danas obišao Kotor. Dočekao ih je predsjednik Opštine Željko Aprcović sa svojim saradnicima. U njihovu čast, ispred katedrale Svetog Tripuna Bokeljska mornarica je odigrala tradicionalno kolo.

Tokom boravka u Kotoru, dvojica predsjednika su obišli Katedralu i posjetili Kotorsku biskupiju.

Video možete mogledati na sljedećem linku:

https://www.youtube.com/watch?v=Ihzw_YjU708&feature=youtu.be

 

 

Podijeli na: