Politika

09.12.2021
266

HGI: VUKSANOVIĆ I DEKOVIĆ BILI NA SASTANKU PLENKOVIĆA I RADULOVIĆA

Prenosimo saopštenje Hrvatske građanske inicijative.

Prilikom posjeta ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića službenom Zagrebu upriličen je susret s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem. Na sastanku u Banskim dvorima, a na poziv premijera Plenkovića bili su i Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatske građanske inicijative i Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore. Tom prilikom razgovaralo se o položaju hrvatske nacionalne zajednice i problemima s kojim se Hrvati suočavaju. Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković je kazao da će Republika Hrvatska i dalje pomagati Crnoj Gori na njenom europskom putu. On je naglasio da Vlada na čijem je čelu aktivno vodi brigu o hrvatskoj nacionalnoj manjini i da je to jedan od prioriteta u njegovom radu. Premijer Plenković je podsjetio da je nedavno bio u Crnoj Gori i razgovarao s hrvatskim predstavnicima političkog, društvenog i kulturnog života, koji su ga dočekali u Domu kulture u Donjoj Lastvi, a prije toga je imao posjet novoizabranom kotorskom biskupu msgr. Ivanu Štironji.

Pored bilateralnih pitanja govorilo se i o situaciji na Jugoistoku Europe, pri čemu je predsjednik Vlade ponovio pozitivan stav o proširenju. Sugovornici su iskazali značaj komemoracije i odavanja počasti žrtvama ratnog logora u Morinju.

Vuksanović i Deković su zahvalili premijeru Plenkoviću na snažnoj, jasnoj i konkretnoj pomoći. Česti sastanci, kao i neformalni susreti, koje imaju predstavnici Hrvata iz Crne Gore, s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem potvrda je da Hrvati nisu sami u borbi za svoja prava i da Republike Hrvatska čvrsto stoji uz njih. (HGI)

 

Podijeli na: