Politika

23.09.2022
46

ABAZOVIĆ SE SASTAO SA GUTEREŠOM U UJEDINJENIM NACIJAMA

,,Potrebno je da damo sve od sebe kako bismo zajedničkim snagama prebrodili globalne krize, počevši od kovida, preko rata u Ukrajini do krize energenata koja nas očekuje tokom zime i proljeća", zaključeno je tokom na sastanku predsjednika Vlade dr Dritana Abazovića i generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša.


Gutereš je naznačio da Ujedinjene nacije cijene odličnu saradnju sa Crnom Gorom, za koju je istakao da je vrlo aktivna članica i na koju uvijek računaju, isto kao što Crna Gora može da računa na UN.


Predsjednik Vlade Abazović je ukazao da Crna Gora vodi isključivo pomiriteljsku i prijateljsku politiku, naročito prema komšijama i da je ona primjer uspješne regionalne saradnje.

,,Želimo da damo naš doprinos, naročito u promociji budućnosti na koju region Zapadnog Balkana isključivo treba da se fokusira", naglasio je premijer Abazović.


Predsjednik Vlade Abazović je zaključio da konflikt nije prihvatljivo sredstvo za rješavanje problema i da je pitanje zaštite životne sredine ono koje sve države svijeta može da ujedini.


Gutereš i Abazović su razmijenili stavove o razvoju događaja u regionu Zapadnog Balkana, pristupanju Evropskoj uniji i saradnji Ujedinjenih nacija i Crne Gore sekretara.


Gutereš i Abazović takođe su razgovarali i o ratu u Ukrajini i njegovom uticaju na region i dalje, uključujući energetsku saradnju i bezbjednost.


KABINET PREDSJEDNIKA VLADE CRNE GORE

Podijeli na: