Politika

01.05.2020
130

ŽENSKA POLITIČKA MREŽA POVODOM PRVOG MAJA: DOSTOJANASTVEN RAD NEOTUĐIVO PRAVO

Saopštenje za javnost Ženske političke mreže, povodom Prvog maja – Međunarodnog praznika rada:

"Čestitamo 1. Maj - Međunarodni praznik rada! 

Dan koji podsjeća da početke borbe za radnička prava.

Dan koji vraća sjećanja na put koji smo prošli.

Dan koji opominje da je DOSTOJANSTVEN RAD osnovno, neotuđuvo pravo svakog čovjeka. 

Ženska politička mreža naglašava da nema društvenoga napretka i ekonomskog rasta, bez dostojanstvenog rada, da dostignuti nivo ljudskih prava ne može i ne smije biti ugrožen ni zbog jednog drugog društvenog cilja!

Ženska politička mreža ukazuje na neodvojivost borbe za politička prava žena sa borbom za pravo na rad i dostojanstven život! 

Ženska politička mreža podsjeća da je cijeli razvijeni svijet jednom dostigao nepodeljenu saglasnost oko pitanja dostojanstvenog rada i pretočio iste u Deklaraciju Međunarodne organizacije rada o temeljnim principima i pravima na radu (18. juna 1998. usvojila u Ženevi) 

Ženska politička mreža uvjerena je da se, sada više nego ikad u kontekstu pandemije, trebamo osloniti na sve dosegnute standarde, ostavariti punu tehničku i istraživačku saradnju, ujediniti resurse, ali i pokazati naglašenu i nepodijeljenu odgovornost u kreiranju adekvatnog socio-ekonomskih politika koje će zaštititi zajemčeno pravo na dostojanstven rad, uvesti snažnije socijalne politike i jedino tako osigurati pravdu. 

Ženska politička mreža podsjeća da nema dostojanstvenog rada:

ako su radnici i radnice protiv svoje volje, bez posla i u uslovima siromaštva;

ako se prava iz rada i po osnovu rada zloupotrebljavaju;

ako izostaje sindikalno organizovanje radnika i radnica kako bi se čula njihova riječ;

ako postoje prepreke za efektivan dijalog za ostvarenje dostojanstvenog rada za sve

ako izostaje dosledno sprovođenje dogovorenih mjera i standarda dostojanstvenog rada;

ako se ne stvaraju uslovi za dostojanstven rad kao što dijalog svih društvenih aktera oko zajedičkih interesa za sve; 

Prvi maj ove godine provodimo u posebnim okolnostima s obzirom na mjere borbe protiv pandemije, ali nas one ujedno upozoravaju i opominju koliko su vrijednosti čovječanstva ranjive i koliko može biti krhko tlo na kojima počiva razvoj", stoji u saopštenju Ženske političke mreže.

Mrežu čine političarke iz 18 parlamentarnih političkih partija, BS, SDP, SD, DPS, HGI, FORCA, PZP, NOVA, DUA, LP, POZITIVNA, URA, DEMOS, SNP, SOCIJALISTI, DNP,UCG i DEMOKRATE; predstavnice vladajuće koalicije i opozicionih partija; istaknute liderke i aktivistkinje; povezane da zajedničkom političkom akcijom, kroz povećanje broja žena na mjestima odlučivanja, unapređuju prava i položaj žena do potpune ravnopravnosti.

Podijeli na: