Kultura

22.06.2022
256

USPJEH PREDSTAVE MAJ NEJM IZ MITAR NA PONOS UČENIKA I NASTAVNIKA OŠ NIKOLA ĐURKOVIĆ IZ RADANOVIĆA 

Učenici OŠ „Nikola Đurković“ iz Radanovića bili su učesnici na 13. Festivalu dječijeg teatra Crne Gore, koji je održan od 15. do 19. juna 2022. u Baru, a u organizaciji Teatra „Čedo Dragović“. Glumački ansambl “Svjetski putnici” predstavio se dramskim komadom „Maj nejm iz Mitar“, rađenim po motivima teksta Vide Ognjenović.

Predstava je premijerno izvedena, 9. maja 2022. za Dan škole. Već u prvim minutima, glumački ansambl je pridobio veliku pažnju i simpatije svih prisutnih, što je dalo podstrek da se učestvuje na 13. Festivalu dječijeg teatra Crne Gore, u okviru kojeg se takmičilo 19 ansambala. Predstava „Maj nejm iz Mitar“ u kategoriji osnovnih škola Crne Gore dobila je značajan broj priznanja, a to su:

Priznanje za doprinos dječijoj pozorišnoj produkciji Crne Gore

Prva nagrada za sporednu mušku ulogu – Uroš Mikijelj

Druga nagrada za sporednu žensku ulogu – Danica Vukadinović

Druga nagrada za glavnu mušku ulogu – Milan Begović

Druga nagrada za režiju – Milica Pasković

Glumački ansambl, kojim se Škola izuzetno ponosi, broji deset glumaca, a to su : Milan Begović, Georgij Kolesnik, Uroš Mikijelj, Pavle Milović, Vuk Vujnić, Danica Vukadinović, Petar Ercegović, Stefan Radović, Nemanja Jašović i Tijana Bubanja.

Profesorski tim koji je zaslužan za uspješnu realizaciju predstave:

Režija - Milica Pasković (prof. muzičke kulture), asistent režije - Nikoleta Mršulja (prof. CSBH jezika i književnosti), adaptacija scenarija "Maj nejm iz Mitar" - Nikoleta Mršulja i Milica Pasković, scenografija - Goran Moškov (vajar), Dubravka Milivojević (prof. likovne kulture) i Milica Pasković, kostimografi - Milodarka Begović (prof. razredne nastave) i Jelena Vukadinović (prof. engleskog jezika), rekviziter - Olivera Milinović (prof. engleskog jezika), šminker - Dubravka Milivojević, sufler - Vanja Bilafer (nastavnik biologije i hemije), inspicijent - Jelena Vukadinović, dok je ispred produkcije OŠ “Nikola Đurković” v.d. direktora škole, Mare Pržica (prof. CSBH jezika i književnosti).

Predstava “Maj nejm iz Mitar” vraća nas u prošlost. Kroz tragikomične dijaloge opisana je grupa putnika iz Crne Gore koja se 1910. godine ukrcava se na parobrod “Dante” i iz Kotora kreće na dvomjesečno putovanje za Ameriku. Predstava opisuje njihov put, savladavanje osnova engleskog jezika, američkog zakona, kao i pravila ponašanja koja se prilično razlikuju od onoga na šta su navikli u svom selu...

 

Saopštenje - OŠ „Nikola Đurković“ iz Radanovića

Podijeli na: