Kultura

22.06.2022
192

U RISNU OBILJEŽEN SVJETSKI DAN MUZIKE

Sinoć je u Risnu obilježen Svjetski dan muzike koncertom učenika Muzičke škole za talente ''Andre Navara'' iz Podgorice. Koncert je organizovala NVO ''Medaur'' Risan – Društvo za njegovanje kulturne baštine Risna u saradnji sa NVO ''Bocche di Cattaro'' – Festivalom gudača Perast.

Održan je u dvorištu palate Ivelić u Risnu, a nastupili su solisti i kamerni sastavi ove muzičke škole.

Posjetioci su bili u mogućnosti da uživaju u raznovrsnom repertoaru ovih mladih talenata, a izvodila su se djela Baha, Mocarta, Šopena, itd.

Ovim koncertom željeli smo da zajedno sa našim sugrađanima proslavimo Svjetski dan muzike, koji se obilježava u 120 zemalja širom svijeta.

Naime, ovaj dan prvi put je oblježen 1982. godine u Francuskoj za vrijeme ljetnjeg solsticija. Tadašnji francuski ministar kulture Džek Lanž započeo je festival muzike, tj. Fête de la Musique u Parizu, zajedno sa još jednim poznatim kompozitorom Morisom Floreom koji je svirao. Ideja je bila da najduži dan u godini bude posvećen toj veličanstvenoj umjetnosti – muzici, na način da živa muzika bude dostupna svima, bez obzira na stalež, nasljeđe ili porjeklo. Tog 21. juna svi su ohrabreni da izađu napolje i sviraju muziku, a u mnogim zemljama se ovaj dan obilježava brojnim besplatnim muzičkim događajima.

 

Saopštenje - NVO ‘’Meduar’’ Risan – Društvo za njegovanje kulturne baštine Risna

NVO ''Bocche di Cattaro'' – Festival gudača Perast

Podijeli na: