Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

05.01.2023
909

U OKVIRU MANIFESTACIJE OD BOŽIĆA DO BOŽIĆA ODRŽAN KONCERT SPD JEDINSTVO

 

Tekst i foto: Biljana Marković

 

U okviru manifestacije „Od Božića do Božića“, koja se održava pod pokroviteljstvom Opštine Kotor i Turističke organizacije (TO) Kotor, sinoć je u crkvi Svetog Nikole priređen koncert mješovitog hora Srpskog pjevačkog društva (SPD) „Jedinstvo“ (1839) Kotor . 

U ime Opštine Kotor prisustvovali su: predsjednik Vladimir Jokić i potpredsjednik Siniša Kovačević, a Skupštine Opštine Kotor -predsjednica Maja Mršulja.

Prisutne je u prepunoj crkvi, u ime Turističke organizacije Kotor pozdravio direktor Jovan Ristić podsjetivši da se manifestacija „Od Božića do Božića“ održava već devetu godinu zaredom.

„Dragi prijatelji, sugrađani i gosti, privilegija i čast je što mogu da vam poželim dobrodošlicu u ime TO Kotor na ovom divnom mjestu. Devetu godinu zaredom TO Kotor organizuje manifestaciju „Od Božića do Božića“ i jedan, rekao bih i najvažniji dio, ovaj prekrasni koncert Srpskog pjevačkog društva „Jedinstvo“ - rekao je Ristić poručivši da je SPD „Jedinstvo“ jedan od simbola Kotora.

„ To je organizacija koja je slavu i ljepotu ovog grada pronosila decenijama i pronosi decenijama, po svim meridijanima na kojima nastupa. Ono što je jako važno istaći je da je gotovo svaka porodica u ovom gradu imala svoj udio u ovom divnom horu i iz godine u godinu hor ima sve veći broj članova. To je ono što je najveće bogatstvo i privilegija. Želim vam divno veče na ovom svetom mjestu i uživajmo u anđeoskim glasovima ovih divnih ljudi“ - naglasio je Ristić.

I publika je, zaista , uživala u prekrasnim horskim izvedbama duhovnih kompozicija. Od „Oče naš“ Antona Fedorova, gdje je briljirala solistkinja, sopranistica Milica Lalošević, preko Karlovačkog napjeva „Volevi persidstiji caruje“, do „Svijete tihij“, članovi hora su svojim prefinjenim glasovima prisutnima priuštili vanredno lijep ugođaj u divnoj akustici crkve.

Pod dirigentskom palicom profesora Mihajla Lazarevića, hor je otpjevao ukupno šesnaest kompozicija, među kojima i „S nami Bog“, „Roždestvo Tvoje“, „Kto Bog velij“, „Kirie eleison“, „Blagoslovi duše moja Gospoda“, Svjati Bože“, „Iže heruvimi“, Mokranjčeve „Svjat“, „Tebe pojem“ i „Vidi imja Gospodnje“. Na programu su bile i kompozicije „Slava vo višnjih Bogu“, „Radujte vse“, „Kaljada kaljadka“, „Franskuska kaljadka“ i „Polijelej“.    

Podijeli na: