Kultura

12.09.2020
506

U GRADSKOJ GALERIJI OTVORENA IZLOŽBA LET KA PUNOM MJESCU

„Tematski repertoar Ane Šćekić je duboko introspektivne prirode. Njeno stvaralašto utemeljeno je na lovu sputane istine. One potisnute, ukroćene i prekaljene, čiji se ostaci još uvijek mogu naći u umjetnosti, obojenoj antropološkim pesimizmom, ali umjetnosti oslobađajućoj, jer jedina nije pod teretom tragične cenzure ljudske prirode. Let ka punom mjesecu je zapravo istupajući korak, prvobitni lepet krila koji vodi ka predjelima podsvjesti čije je konačno ishodiše apsurdno i vlastiti početak, jer u svom ishodištu i gnijezdu nalazi se jedno te isto – Mjesec sa svojom redikuloznom istorijom vječitog ponavljanja i beskrajne periodičnosti“, kazala je teoretičarka umjetnosti Selma Đačević.

Đečević je sinoć u Gradskoj galeriji Kotor otvorila izložbu slika ,,Let ka punom mjesecu'' akademske slikarke Ane Šćekić.

„Direktno, ali bez namjere da šokira, njena djela predstavljaju izvještaj o ranama zadobijenim u borbi sa nametnutim vrijednostima, normama i napretkom sutonske epohe“, kazala je Đačević.

Ana Šćekić je rođena u Podgorici 1983. godine. Diplomirala je slikarstvo na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju u klasi profesora Branislava Sekulića. Učesnik je mnogobrojnih kolektivnih i samostalnih projekata u zemlji i inostranstvu: Srbija, BiH, Hrvatska, Makedonija, Mađarska, Austrija, Slovenija, Francuska. Dobitnica je Godišnje nagrade FLU Cetinje za slobodni crtež, kao i Godišnje nagrada FLU za slikarstvo i drugih.

Izložba Let ka punom mjesecu podrazumijeva radove nastale u raznovrsnim likovnim medijima kao što su digitalni kolaži, akrilici na platnu i objekti. Postavka, koju će publika moći da pogleda u Gradskoj galeriji Kotor, se tematski nadovezuje na prethodni ciklus akrilika na platnu velikog formata.

O izložbi ,,Let ka punom mjesecu'' Ana Šćekić je napisala: ,,Aktuelne teme kojima se bavim u svom radu su psihološke i socijalne prirode.
Centar postavke je digitalni kolaž po kome je izložba dobila naziv. Iako ovaj rad odiše intimnim momentima, u isto vrijeme ima i univerzalno značenje i govori o odrastanju i zrelosti čovjeka uopšte. Letenje je san svakog djeteta, ali i svakog odraslog i zrelog čovjeka koji leti ka onom samospoznajnom u sebi. Kompletnoj izložbi sam dala naziv po ovom radu jer sam u njega utkala sjećanje na jedan dug period života kada su se u mom stvaralaštvu i životu (što je neodvojivo) dogodili veliki preokreti. Zato Let ka punom mjesecu predstavlja suočavanje sa prošlošću, proživljavanju sadašnjosti i letenje ka budućim ličnim, osobenim i stvaralačkim izazovima. Plač, krik i vapaj, ne samo djeteta već i odraslog, zrelog i rastućeg čovjeka, vremenom su postali lajt motiv u mom stvaralaštvu. Deformisane i sablasne kreature predstavljaju sken unutrašnjih borbi i svakako su zarobljene u sopstvenoj tragičnosti.''

Podijeli na: