Kultura

22.06.2022
404

UČENICI ŠOSMO VIDA MATJAN ZA POČETAK PROGRAMA KOTORART TALENTI

Učenici Škole za osnovno i srednje muzičko obrazovanje “Vida Matjan” iz Kotora nastupili su sinoć u Crkvi Svetog Duda u okviru projekta KotorArt Talenti Međunarodnog festivala KotorArt i na taj način obilježili Svjetski dan muzike.

Nastupio je orkestar osnovne i srednje kotorske muzičke škole pod dirigentskom palicom Ksenije Đuričković, zatim Isidora Zirojević na violini, pijanistkinja Mia Filipović, Josip Belan na gitari, pijanista Damjan Filipović, Ivan Jurij Donski na gitari, solo pjevačica Lara Pavićević, Marko Medojević na harmonici, Anja Miljenović na violini, pijanistkinja Lara Pavićević, Jovana Šujica na flauti, Vjera Radulović na violini, pijanistkinja Marija Zečević, solo pjevačica Dora Štampić, Vojislav Marković na saksofonu, Milica Vulanović na gitari i solo pjevačica Doris Deković.  

Kako je istakao direktor škole Mihajlo Lazarević, ovo je ujedno i završni koncert učenika kotorske muzičke škole.

„Poslije dvije godine pandemije koja nas je dočekala nespremne i organizacije muzičkog života u potpuno drugačijim uslovima, našim učenicima i profesorima je bilo malo vremena da se prilagode novim uslovima za rad. Mi to nismo doživjeli tragično, u smislu da nikada nećemo muzicirati i koncentirati, već naprotiv, prilagodili smo se prilikama. I naši učenici su takođe sa svojim profesorima vrijedno radili i spremali program za neko bolje vrijeme, za neko bolje i zdravije sjutra. Zahvaljujemo se KotorArtu koji, kao i svake godine, podržava naše učenike i u okviru svog festivalskog programa ustupi jedno veče da se naši učenici predstave publici”, ističe Lazarević.

Ova godina je, kako navodi, bila veoma uspješna za učenike ŠOSMO “Vida Matjan”.

“Poslije niza onlajn takmičenja, naši učenici su imali priliku da se pokažu na mnogo takmičenja u okruženju i zemlji i osvoje brojne nagrade. Na tome smo zahvalni kako učenicima, tako i profesorima. Ovaj koncert prikazuje samo jedan dio njihovog rada tokom godine”, kaže Lazarević.

Podsjetimo, KotorArt Talenti, značajan je programski segment festivala KotorArt Don Brankovi dani muzike, koji stavlja fokus na  mlade  talente programima kojima se podržavaju perspektivni, daroviti ljudi na njihovom putu umjetničkog sazrijevanja. Svjesni uloge obrazovanja i podrške talentima u danima njihove umjetničke izgradnje, organizatori festivala KotorArt su istrajni u promovisanju njihovih uspjeha, pružanju prilike za edukaciju, stvaranju vidljivog mjesta u koncertnim nastupima i različitim kulturnim aktivnostima.

 

Tekst: Irena Mačić

Foto: Radio Kotor

 

Podijeli na: