Kultura

02.08.2022
103

SOPRANISTKINJA MILICA LALOŠEVIĆ ZA LJETNJE PRIČE: UZ TALENAT VEOMA SU VAŽNI RAD, DISCIPLINA, PREDANOST I LJUBAV PREMA OPERSKOM PJEVANJU

Sopranistkinja Milica Lalošević smatra da Crna Gora, iako prepuna talentovanih mladih ljudi, nažalost nije i najpodbnije područje za građenje operske karijere. 

Kao profesorica solo pjevanja u kotorskoj Školi za srednje i osnovno muzičko obrazovanje “Vida Matjan”, pored neophodnog talenta, ističe značaj rada, discipline, predanosti i ljubavi prema ovoj umjetnosti. 

“Mislim da toj djeci, koja se opredijele da se bave ovim poslom i to ne samo operskim pjevanjem već umjetnošću uopšte, u Crnoj Gori nimalo neće biti lako. Opersko pjevanje je ovdje definitivno marginalizovano jer nemamo ni opersku kuću. Imamo festivale, gdje možemo da dobijemo svojih pet minuta, ali toj djeci sigurno da neće biti lako. U startu trebaju da znaju da ulaze u jedan specifičan proces. Proces u kojem moraju biti, a ako žele uspjeh i što god to značilo, uvijek na putu ili negdje drugdje, van Crne Gore, gdje bi imali više prilika”, kazala je Lalošević u emisiji “Ljetnje priče” Radio Kotora, koju možete slušati danas od 17 i 15. 

Ističe da je pjevanje specifično po tome što “instrument za to uvijek nosite sa sobom”, kao i da je Crna Gora iznjedrila mnoge sjajne umjetnike. 

“Međutim, svi su oni svoju karijeru napravili daleko odavde. Ipak, lijepo je vidjeti da ima ljudi koji se zaista trude da poboljšaju i daju doprinos kulturnom životu Crne Gore”, kaže Lalošević. 

Smatra da smo kao nacija najtalentovaniji za sport i da je muzika “odmah tu”. 

“Međutim, samo talenat, kao što dobro znate, znači jako malo. Najvažniji su rad, disciplina, predanost i ljubav prema onome čime se bavite, jer je konkurencija među pjevačima zaista velika i zamjenjivi su”, kazala je Laošević. 

Dodaje da je važna i vjera u sebe, kao i “osjećaj da se ima nešto reći publici”. 

“Potrebno je iskazati se i nikad ne zaboraviti od čega ste potekli i iz kojih pobuda”, rekla je Lalošević. 

Kako je naznačila, ukoliko je operska produkcija u pitanju radni dan umjetnika je veoma naporan. 

“To su nekad i mjeseci predanog rada. Probe su ujutro i uveče. To su režijske probe, muzičke, probe sa dirigentom, scenske probe… Izgleda prilično ravno, ali isto tako veoma je i zabavno. Svaki pjevač, mislim, uživa u tome. Takođe, imamo i kostimske probe, pa probu šminke, frizure, a ukoliko se sprema neki koncert onda je to svedenija varijanta pa je tu možda više vježbanja sa pijanistom sa kojim sarađujemo i sa samim sobom”, kazala je Lalošević. 

Voli da kaže da je opersko pjevanje kao sport, budući da su glasne žice mišići, pa je i njima za dobru kondiciju neophodno vježbanje, bez ikakvog odstupanja. 

Lalošević je često Berlinu gdje radi sa profesoricom Snežanom Nenom Brzaković, čiji je rad prepoznat u svim eminentnim operskim kućama. 

Naravno, Milici je nastup pred domaćom publikom uvijek dobrodošao i drag izazov, ali za sada nismo mogli dobiti više preciznijih podataka za ovu mogućnost, obzirom na njene brojne obaveze. 

Podsjećamo i da je na II Internacionalnom takmičenju opernih pjevača/ca u Mariboru (Slovenija), koje je održano od 25. - 28. maja 2018.godine, sopranistkinja Milica Lalošević osvojila I mjesto. Ovo priznanje donijelo je Milici ulogu u Slovenačkom Nacionalnom Teatru Maribor. 

Biografija (preuzeto sa portala Operosa): 

Rođena u Kotoru – Crna Gora, sopran Milica Lalošević završila je studije pevanja na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu. Magistrirala je umjetnost operskog pjevanja i na Konzervatorijumu Santa Cecilija u Rimu. 

Kao mlada pevačica izvela je ulogu Valeta iz L`incoronazione di Poppea` C.Monteverdija na "2. festivalu Berlin-Montenegro Opera Coopertion". 

Javna pjevačka gostovanja odvijala su se u Beogradu, a zatim nastavljena u Bugarskoj, Italiji, Srbiji i Crnoj Gori. 

Nosilac je nekoliko prestižnih nagrada na sledećim takmičenjima: Nagrada Musica in Scena 2017- Concorso Lirico Internazionale `A Ruoli d`Opera`- Milano Italija; Grand Prix- Internationaer Opernkurs Oper oder Spree – Beeskov Berlin; Međunarodno takmičenje Bruna Špiler u Herceg Novom-Crna Gora; Međunarodno pevačko takmičenje Lazar Jovanović u Beogradu. 

Učestvovala je na majstorskim kursevima prof. Snežane Nene Brzaković, prof. Felicitas Jacobsen, prof.Lili Ilieva. Trenutno radi kao profesor pjevanja u srednjoj muzičkoj školi u Kotoru. 

Milica održava koncerte i liderske resitale u Crnoj Gori. Kao solista crkvenog hora (SPD Jedinstvo i hora pri katedrali Sv. Tripuna, prim. aut.)  imala je mnogo koncerata izvodeći duhovnu muziku ruskih kompozitora. 

Sarađivala je sa orkestrom Sinfonica del Lario (Italija) izvodeci arije iz opera, kao i koncertne arije V.A. Mocarta. 

Emisiju “Ljetnje priče”, u kojoj je gošća naša sugrađanka, sopranistkinja Milica Lalošević, možete poslušati danas od 17 i 15.

 (Foto – screenshot) 

Predrag Nikolić

 

Podijeli na: